За рік борг зріс на 3,4 %. Це пов’язано з додатковими витратами на боротьбу з коронавірусом, матеріальною підтримкою малого й середнього бізнесу та наданням допомоги пенсіонерам і родинам з дітьми.

Опозиція постійно критикує уряд за зростання витрат. Але прем’єр-міністр Бойко Борисов нагадує, що Болгарія перебуває серед відмінників у Євросоюзі за розміром зовнішнього боргу. «Болгарія на третьому місці за найнижчим зовнішнім боргом в ЄС після Естонії та Люксембургу», — заявив Борисов.

Ця обставина дозволяє в проект бюджету на 2021 рік внести додаткові витрати на підвищення пенсій і зарплат, матеріальну підтримку багатодітних родин, на будівництво й ремонт магістралей, на модернізацію армії.

І хоча проект бюджету ще не зверстано, президент Румен Радев, який підтримує вимоги про відставку уряду, вже розкритикував його. Він заявив, що уряд пропонує на наступний рік бюджет з величезними витратами, що розоряє країну, а майбутнім поколінням доведеться віддавати ці борги. «Величезні витрати без тендерів стають повсякденною справою, а хаос — нормою. Прикладів безліч… Тому потрібно нарешті привернути суспільну увагу, бо це наші гроші. Це гроші також наших дітей і онуків», — заявив президент.