Таке рішення ухвалене під час наради канцлера ФРН Ангели Меркель і глав 16 федеральних земель.

Меркель заявила, що поширення коронавірусу зростає в геометричній прогресії. До того ж 75% нових інфікувань незрозумілого походження. Медицина, зазначає канцлер, дедалі більше не справляється з цією проблемою. Якщо поширення COVID і надалі триватиме такими темпами, то система охорони здоров’я країни зазнає колапсу впродовж кількох тижнів.

Канцлер вважає, що бодай призупинити поширення вірусу можливо, запровадивши нові обмеження, зокрема скоротивши кількість контактів у національних масштабах. За її словами, в такому разі за два тижні можливо буде оцінити ефективність заходів, а коли буде потреба, то скорегувати їх. Водночас влада сподівається, що нова ізоляція дасть змогу громадянам «без страху і серйозних обмежень зустріти Різдво».

Тож, за повідомленням німецьких ЗМІ, громадянам буде заборонено збиратися компаніями більш як 10 осіб — членів двох родин. Будь-які вечірки, навіть у квартирах, виключені. Дискотеки, клуби, кафе, бари будуть зачинені, щоправда, ресторанам дозволено продавати їжу на винос. Про відвідання театрів, кіно, концертів, ігрових майданчиків, парків розваг і ярмарків, казино, борделів слід забути до кінця осені. Не прийматимуть відвідувачів басейни, тренажерні зали, фітнес-студії, салони краси, студії тату і масажу. Але працюватимуть кабінети медичних процедур, приміром, фізіотерапії.

Утім, нинішній карантин буде дещо в легшій формі, ніж весною: цього разу не закриватимуть школи, дитячі садки та магазини, звісно, за дотримання суворих санітарних вимог. Приміром, у торговельних закладах має бути не більше, ніж один покупець на 25 кв. м, за умови уникнення черг. Також громадян Німеччини закликають якомога більше скоротити поїздки країною, а заселення внутрішніх туристів у готелі буде можливе лише у виняткових випадках. Виняток для тих, хто їде у відрядження.

Порушення цих обмежень каратиметься штрафами.

Берлін.