Але хвороба не відпускає, і прогнози невтішні.

Запроваджені минулого тижня чергові обмеження поки що не дали бажаного ефекту. Так, нині в Польщі закладам громадського харчування дозволено лише продавати страви на винос, закрито санаторії, введено ліміти на кількість пасажирів у транспорті та покупців у магазинах.

Цього тижня парламент ухвалив нові зміни до антикоронавірусного законодавства. Ними, зокрема, передбачено звільнити працівників системи охорони здоров’я від кримінальної відповідальності за ненавмисні помилки, допущені в період боротьби з епідемією, узаконити покарання за неприкритий ніс і рот у визначених місцях, а також полегшується процедура працевлаштування лікарів та інших медпрацівників з інших країн. Бо в системі охорони здоров’я Польщі катастрофічно не вистачає кадрів. Ще рік тому, коли про пандемію COVID-19 ніхто не відав «ні сном ні духом», бракувало 68 тисяч лікарів. Проте в контексті заохочення лікарів не обійшлося без курйозів: запропонована в першому варіанті й проголосована в остаточному поправка про виплату надбавок усім медпрацівникам була того самого дня відкликана партією влади.

Тим часом, за результатами опитування, проведеного фірмою Prudential Family Index, виходить, що в умовах пануючої пандемії третина поляків боїться погіршення фінансової ситуації, а лише 16% — захворіти. За період від оголошення стану пандемії і дотепер понад половина поляків відчула погіршення фінансового ситуації, головним чином через дорожнечу в магазинах (51% опитаних) та були змушені обмежити свої видатки (третина респондентів). Значна група заявила про зменшення заробітної плати або доходів (31%) та про те, що змушена була скористатися своїми заощадженнями. Аналітики звертають увагу, що з п’яти найбільш суттєвих змін, пов’язаних із пандемією, чотири стосуються фінансових аспектів і лише одна — здоров’я. Зокрема, 28% респондентів вказали, що змушені були відмовитися від поїздки в період відпустки, побоюючись за своє здоров’я.

Ці статистичні дані дають додатковий аргумент уряду, який не лише декларує, а й усіляко намагається утриматися від оголошення чергового локдауну. Проте, чи вдасться без нього обійтися — ніхто не зарікається.

Коронавірусна статистика в Польщі станом на ранок 29 жовтня була така: всього від початку пандемії захворіло 319 205 осіб, госпіталізовано — 14 631, одужали — 129 267, померли — 5 149, на карантині — 489 079, під епідеміологічним наглядом — 48 977. За останню добу (тобто від ранку 28 жовтня до ранку 29-го) зареєстровано новий рекорд зростання — 20 156 нових заражених, 301 — помер (від COVID-19 — 46, решта — від супутніх хвороб). Середня добова кількість проведених тестів — 56,8 тисячі.

Коли верстався номер, прем’єр-міністр М. Моравецький підтвердив незмінність позиції уряду щодо «небажання повного зупинення економіки так довго, наскільки це буде можливе». Його представники в регіонах отримали розпорядження привести кількість ліжок у лікарнях у відповідність з черговим зростанням кількості захворювань. До кінця наступного тижня ліжок має бути близько 32 тисяч (на початку жовтня було 10 тисяч, на сьогодні — 23 тисячі), повідомив прем’єр.