Незважаючи на те, що жінки-керівники довели свою ефективність у боротьбі з пандемією, у багатьох країнах їх усе ще не допускають до процесу ухвалення рішень, а в зонах конфліктів така нерівність проявляється ще більше. Про це заявила керівник структури «ООН-жінки» Фумзіле Мламбо-Нгкука, виступаючи в Раді Безпеки ООН на зустрічі, присвяченій 20-річчю резолюції про права жінок в умовах конфліктів (на знімку).

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, зі свого боку, нагадав про свій заклик до глобального припинення вогню, назвавши пандемію «найбільшим випробуванням» для міжнародної спільноти в період після Другої світової війни. За його словами, жінки в першу чергу страждають у результаті цієї кризи — вони стають жертвами сексуального та інших видів насильства, не можуть отримати медичну допомогу через нестачу ресурсів, багато хто втрачає роботу й можливість учитися. Він закликав припинити воювати й об’єднати зусилля в боротьбі із спільним ворогом — коронавірусом, повідомляє Центр новин ООН.

Від України в засіданні участь взяла перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова. У своїй заяві вона наголосила на важливості цієї тематики для України, яка продовжує протистояти російській агресії.

Е. Джапарова вважає, що річниця ухвалення резолюції має стати приводом для розробки нових практичних кроків з імплементації міжнародної ініціативи «Жінки, мир, безпека».

Фото ООН/Ескендера ДЕБЕБЕ.