Також братимуть до уваги обсяги вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів. Відповідне рішення ухвалили днями на засіданні уряду.

Як пояснили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіонбуд), де, власне, і розробили проект постанови щодо внесення змін до «Порядку формування тарифів на послуги поводження з побутовими відходами», це дасть змогу покращити роботу сміттєсортувальних ліній. Однак у переліку операцій поводження з побутовими відходами досі, мовляв, не було операції сортування.

Нагадаємо. За даними Мінрегіонбуду, в Україні у 29 населених пунктах працюють 35 сміттєсортувальних ліній. На всю Україну — лише 35!

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначає: «Під час встановлення тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами споживачі сплачують і за перероблення, і за захоронення усіх побутових відходів, які утворюються в населеному пункті, без урахування їх об’єму. Відтепер під час встановленні тарифу на ці послуги враховуватимуться об’єми вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів».

А от як «враховуватимуться об’єми вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів», міністр не коментує. Схоже, у нього на це немає відповіді.

Згідно ж з пояснювальною запискою, у тариф закладено витрати на оплату праці персоналу, на виплату додаткової зарплати, надбавок, компенсацій, премій, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які не передбачені законодавством.

Ну, надбавки, компенсації, премії, інші заохочувальні та компенсаційні виплати — це святе. Без них ніяк! Тому і не коментуватимемо.

Чи допоможуть нововведення зробити Україну чистішою, безпечнішою, зменшити кількість сміттєзвалищ, від яких потерпають жителі міст, містечок, селищ та сіл — велике питання.

Прогнозувати найголовніше — наскільки збільшаться рахунки українців за послугу вивезення побутових відходів, — не читавши тексту самої постанови, поки що зарано, кажуть фахівці. Але що збільшаться — зрозуміло. Інакше навіщо весь цей шарварок зі змінами до постанови Кабміну?

Експерти сходяться на думці, що, на жаль, перед ухваленням документа ні профільне міністерство, ні Кабмін, ні незалежний держрегулятор не спромоглися провести обговорення ні зі споживачами послуг, ні з громадськими організаціями, ні з профільними підприємствами, що працюють у сфері вивезення, перероблення, захоронення, а тепер, мабуть, і сортування сміття.

Як стверджують фахівці міжнародної Асоціації твердих відходів (ISWA) в Україні, в нашій країні досі використовується застарілий і безальтернативний метод поводження з відходами — захоронення. Левова частка — 94% — всіх побутових відходів, як і за радянських часів, відвозяться на переповнені та застарілі полігони і звалища, роздільне збирання в країні присутнє лише у вигляді окремих ініціатив, а рівень перероблення відходів становить менш як п’ять відсотків!

Виходить, що хай скільки б ми говорили про те, що, мовляв, настав час для змін, чисто не там, де не смітять, а там, де знають, як збирати, обробляти та переробляти відходи, головна проблема залишиться!

А це — відсутність галузі переробки побутових відходів. В Україні майже немає таких сміттєпереробних підприємств, які давно працюють у Європі. А який сенс сортувати побутові відходи, розкладаючи їх з однієї великої купи на кілька менших, знаючи, що в кінцевому результаті переважна більшість — 94% — підпадає під захоронення і лише 5%, можливо(!), буде перероблено.

Отже, кажуть експерти, сортування проблеми не розв’яже. Так само, як і додаткова за нього плата у вигляді «надбавок, компенсацій, премій, інших заохочувальних та компенсаційних виплат». Невідомо кому і навіщо.

Питання: за що гроші?