Вони ще раз підтвердили, що ця ініціатива цілком відповідає духу Берлінського процесу, співголовами якого цього року є Болгарія та Північна Македонія. А також це відмінний фундамент для майбутнього саміту Західних Балкан, який намічено провести в листопаді в Софії.

На їхню думку, Балканський «міні-Шенген» широко відкриває двері для регіонального співробітництва, спільної реалізації важливих інфраструктурних проектів, які можуть бути включені в економічний та інвестиційний пакети ЄС з надання допомоги Західним Балканам.

Лідери Сербії, Албанії і Північної Македонії направили офіційне запрошення владі Косово приєднатися до «міні-Шенгена», а також висловили сподівання, що Чорногорія та Боснія і Герцеговина підтримають його.

Вони домовилися, що вже з понеділка, 2 листопада, відкриють свої кордони для відвідування громадянами їхніх країн без медичних довідок про ПЛР-тести. А також досягли домовленості про те, що до 10 листопада погодять усю документацію, яка дозволяє в'їжджати до трьох країн при пред'явленні лише внутрішніх паспортів Сербії, Північної Македонії і Албанії.

Вучич, Рама і Заєв домовилися про поглиблення співробітництва в галузі суспільної охорони здоров'я та взаємодопомоги в боротьбі з коронавірусом. Окреслили кілька важливих інфраструктурних проектів першочергового значення. Вони також вирішили створити постійну робочу групу з експертів усіх країн, які підтримали ініціативу зі створення «міні-Шенгена», яка займеться прискоренням виконання всіх домовленостей у рамках регіонального співробітництва.