Усі в паніці кинулися бігти з магазинів і кафе на вулицю, не розуміючи, що ж відбувається. Дехто бачив, як руйнувалися багатоповерхові будинки, здіймалися хвилі Егейського моря, змиваючи ятки із сувенірами на ринках, розташованих на набережній.

Це вже пізніше сейсмологи повідомили, що в Егейському морі на глибині в 16 кілометрів стався землетрус із магнітудою 6,7. Основного удару стихія завдала по Ізміру, де його не витримали близько десятка багатоповерхових будинків і чимало невеликих, а також зачепила грецький Самос, котрий по прямій лінії за 75 кілометрів від турецького міста. В адміністративному центрі, що має таку саму назву, як і острів, загинули два підлітки, котрі прогулювалися вузькими вуличками. На них впали уламки стін. Серйозно пошкоджено будівлі, а в місті Неон-Карловасі впала баня церкви Божої Матері, але, на щастя, там ніхто не постраждав. Підземні поштовхи відчули й у Болгарії мешканці багатоповерхівок Бургаса, Пловдива та інших міст. Руйнувань і постраждалих тут немає.

Найменше пощастило жителям Ізміра. Тут після першого поштовху було ще понад 170 повторних, максимальна магнітуда яких сягала 5,1. Вони завершили руйнування й збільшили кількість загиблих і поранених. Учора число жертв землетрусу — 91 людина, поранення дістали 963 особи, з яких 743 після надання медичної допомоги було відправлено на домашнє лікування, а 219 — зі складнішими травмами — залишили в лікарнях чотиримільйонного міста.

Майже всі мешканці три ночі провели в парках та в інших відкритих місцях, віддалених від багатоповерхівок, у деяких районах було встановлено намети, де розмістили матерів з маленькими дітьми та людей похилого віку. Три дні рятувальники вели розбір завалів багатоповерхових будинків в Ізмірі, витягаючи з-під панелей поранених. На вчорашній ранок рятувальникам удалося витягти 106 чоловік. Справжнім дивом став порятунок 3-річної дівчинки, яка пробула під уламками будинку понад 65 годин. Трохи раніше вдалося врятувати 14-річну дівчину, яка перебувала під обвалом 58 годин.

Важливо відзначити, що у важку хвилину прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцитакіс у п’ятницю зателефонував президенту Туреччини Реджепу Ердогану й не тільки висловив співчуття, а й запропонував допомогу в ліквідації наслідків землетрусу. Міцитакіс потім виступив по національному телебаченню і закликав народи двох країн об’єднатися для подолання наслідків потужного землетрусу. Реджеп Ердоган високо оцінив щирий порив прем’єр-міністра сусідньої країни. «Факт, що дві сусідні країни виражають солідарність у важкий час, дуже цінний порівняно з іншими речами. Туреччина також готова допомогти Греції в лікуванні ран, завданих стихією», — написав Ердоган на своїй сторінці у Твіттері.

Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» в понеділок повідомило, що не менше 500 рятувальників продовжують пошуково-рятувальні роботи на завалах восьми житлових будинків в Ізмірі.