Зокрема, очільник вірменського уряду попросив у Кремля підтримки, апелюючи до Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу.

«З огляду на наближення бойових дій до кордону Вірменії та факти посягань на територію Вірменії, які вже мали місце, прем’єр-міністр Республіки Вірменія звернувся до президента Російської Федерації за негайним проведенням консультацій з метою визначення виду і розміру допомоги, яку Російська Федерація може надати Республіці Вірменія для забезпечення її безпеки, ґрунтуючись на союзницьких відносинах між Вірменією і Росією і статті 2 «Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу» від 29 серпня 1997 року», — наводить лист МЗС Вірменії.

Натомість відповідь МЗС Росії можна розцінювати як небажання Москви долучатися цього разу до військового конфлікту і намір виступати й надалі в ролі посередника. Зокрема, у відповіді зовнішньополітичного відомства РФ йдеться: «Відповідно до Договору Росія надасть Єревану всю необхідну допомогу, якщо сутички будуть перенесені безпосередньо на територію Вірменії».

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв неодноразово запевняв, що Баку не має жодних інтересів на території Вірменії і єдина його мета — де-факто повернути до складу країни Нагірний Карабах. Під час зустрічі 1 листопада з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу Алієв оцінив лист Нікола Пашиняна як визнання поразки і водночас небажання капітулювати, повідомляє «Кавказский узел».