«Сьогодні була звичайна мінська неділя: знову лунали постріли (слава богу, тільки в повітря), вибухи (судячи з усього, світлошумових гранат). Силовики на фірмових синіх бусиках ганялися за людьми просто по полю біля Куропат, молотили кийками. Таке собі дике полювання, сафарі в дусі голлівудських хорорів», — так події у Мінську минулої неділі описав білоруський журналіст Олександр Класковський.

Важливо розуміти, що 1 листопада марш мирних громадян відбувся не в центрі Мінська, де силовики могли б пояснити свої дії охороною важливих державних будівель — резиденції президента, парламенту, уряду. В неділю білоруси згадували жертв сталінських репресій і пішли колоною на Куропати — місце за мінською кільцевою дорогою, де в 1937-му співробітники НКВС розправлялися з «ворогами народу». За підрахунками правозахисного центру «Вясна», кількість затриманих на марші в Мінську та інших містах Білорусі в неділю становила понад 300 осіб.

Також з 1 листопада білоруська влада закрила кордон на в’їзд для іноземних громадян з боку Литви, Латвії, Польщі та України. Виняток зроблено для дипломатів, далекобійників і ще деяких вузьких категорій, а також для тих, хто прибуває через національний аеропорт «Мінськ». Як іронізують у соцмережах, репетируючи залізну завісу.

Нагадаємо, в Білорусі вже третій місяць тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня. Переможцем оголошено Олександра Лукашенка, який займав цю посаду з 1994 року. Учасники акцій, а також низка західних країн, у тому числі й Україна, не визнали оголошені владою підсумки виборів, вважають їх сфальсифікованими.