Якщо, приміром, упродовж першого тижня жовтня, за повідомленням Інституту Роберта Коха, ним інфікувалося 1242 особи, старші за 70 років, то за останній — їх стало вже 6 тисяч 900.

Також вищий епідеміологічний орган ФРН попереджає: оскільки в літніх пацієнтів, котрі заразилися коронавірусом, частіше, ніж у молодих, перебіг хвороби проходить тяжче, то зростає і кількість летальних випадків.

Саме тому магістрат Тюбінгена, що в землі Баден-Вюртемберг, вирішив не чекати й реагувати на ситуацію. Обер-бургомістр Борис Палмер прагне зупинити небезпечний розвиток подій. Для убезпечення людей від інфекції він ініціював запровадження у місті нової стратегії, розробленої у Швеції: повністю сконцентрувати зусилля на захисті громадян, котрі входять до групи ризику.

Палмер звернувся до громади з жорсткими рекомендаціями: всіх людей похилого віку просять більше не користуватися послугами міських автобусів, а в разі крайньої необхідності замовляти колективні таксі. Й порадив усім, фізично достатньо здоровим, їздити на велосипеді. Принаймні доти, поки дозволятиме погода.

Він закликав приділити особливу увагу заходам захисту мешканців будинків для людей похилого віку, запровадивши їхнє систематичне тестування. І принаймні зменшити кількість контактів з відвідувачами, або й узагалі тимчасово від них відмовитись.

Також усім громадянам, молодшим за 65 років і без хронічних хвороб, не слід ходити по покупки з 9.30 до 11.00, щоб магазини були доступні для літніх людей і таких, що мають хронічні захворювання. Крім того, місто безплатно надасть старикам медичні маски FFP2.

«Так само, як у Швеції, — заявив Борис Палмер, — заходи в Тюбінгені базуються на особистій відповідальності і особливому захисті людей похилого віку. Із самого початку пандемії Швеція була єдиною країною ЄС, котра покладалася на засоби захисту, а не на заборони. Ця стратегія виявилась успішною, — зазначив Палмер. — Я не вважаю, що загальна ізоляція — це продуктивна довготривала стратегія».

Берлін.