Як повідомила газета Kathimerini, у ній 49-річний імам Закі Мохамед, котрий народився в Марокко, але є громадянином Греції, провів першу молитву за дотримання всіх санітарних вимог. За порядком біля мечеті стежили кілька поліцейських нарядів, але православні з розумінням поставилися до події, тому небажаних інцидентів не було.

«Відкриття мечеті в столичному кварталі Вотанікос є ясним посланням країні й усьому світу, що влада прихильна принципам демократії і поважає волю релігійного вибору», - заявив генеральний секретар у справах релігій і віросповідань при уряді Греції Йоргос Каланцис.

Це перша з часів грецької війни за незалежність спеціально побудована мечеть у країні. Вона займає площу в 1000 квадратних метрів, разом із паркінгом і дитячим майданчиком. Усередині приміщення розділено на дві частини. Одна призначена для чоловіків і може вмістити до 500 осіб, а жіноча половина значно менша й розрахована на 50 осіб. Є і особливість - у мечеті немає традиційних мінаретів.

Ще на початку будівництва культової споруди повідомлялося, що воно фінансуватиметься з бюджету без залучення коштів з інших країн. Це дуже важливий момент, бо Греція залишала за собою повний контроль над мечеттю і одноособове право призначати її імама. Повідомлялася і вартість реалізації проекту - майже 900 000 євро. Але в скільки вилилося зведення мечеті, наразі не повідомляється.

У зв'язку зі зростанням міграції з мусульманських країн уряд Греції видав офіційні ліцензії на роботу ще трьом мечетям, відкритим у приватному порядку мусульманськими громадами в окрузі Аттика й одній - у Фівах. Зараз, за даними відомства у справах релігій і віросповідань, у районі Афін, які входять в адміністративний округ Аттика, проживають майже 200 тисяч мусульман. Переважно це албанці й пакистанці, які давно осіли в країні.