«Ми довели, що правда є. Справедливість існує. І моїм першим засудженням було доведено, що кремлівській пропаганді немає меж», — заявив старший сержант Національної гвардії Віталій Марків після звільнення.

Учора він після більш як трьох років ув’язнення повернувся в Україну.

«Три роки і чотири місяці Віталій Марків був ув’язнений. Це провокація, яка дорого коштувала Україні. Коштувала три роки життя українського солдата, — сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який був присутній в суді у вирішальний день. — Я радий, що сьогодні наші аргументи були почуті. Команда адвокатів та наші союзники, які тут зібралися, змогли навести факти, і апеляційний суд Мілана прийняв мужнє рішення. Мужнє — тому що суд першої інстанції ігнорував факти, які були: що Віталій не міг стріляти в репортера, що Віталій знаходився в іншому місці. Звинувачення по відношенню до нього були обґрунтовані лише на показаннях французького журналіста, якого не став слухати французький суд. Я радий за систему правосуддя Італії, це дійсно батьківщина демократії».

«Ми показали всьому світу — що можемо стояти горою і триматися купи за справедливість і правду, якщо впевнені в своїй правоті! Наша Держава показала, що може захистити тих, хто готовий був віддати своє життя за її цілісність та Незалежність», — написав у Фейсбуці заступник глави МВС Антон Геращенко.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила в аеропорту «Бориспіль», що на сьогодні є всі підстави для того, щоб Віталій Марків подав позов до Європейського суду з прав людини, але чи робите це, вирішуватиме тільки він. Окрім того, вона повідомила, що сторона звинувачення має можливість оскаржити рішення апеляційного суду в суді касаційному. Якщо це станеться, то боротьба триватиме. Так само як і продовжиться розслідування обставин убивства італійського журналіста та його перекладача. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запевнив під час брифінгу, що слідство триватиме до повного розкриття справ. Однак він зауважив, що не треба забувати, що на той момент поблизу Слов’янська були бойові дії.

Як інформував «Голос України», після того як суд присяжних Павії у червні 2017 року безпідставно звинуватив Віталія Марківа у причетності до загибелі в травні 2014 року поблизу Слов’янська італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, до апеляційного процесу активно підключилося МВС України. Ця підтримка, а також активність українських дипломатів, нашої громади в Італії та інших небайдужих людей привернули до судового процесу особливу увагу в Італії.

«Я кожен день знав, що я не один», — сказав після звільнення Віталій. «Ми — захисники, ми — не окупанти. Ця перемога — в пам’ять усім загиблим військовим, усім героям, які поклали своє життя за Україну», — переконаний він.

Марків зауважив, що найважче йому було в останні три роки змиритися із забороною вдягнути форму нацгвардійця. Учора саме в ній він повернувся на Батьківщину. «Я військовослужбовець, для мене гідність та дисципліна має величезне значення. Я брав приклад з генерала Кульчицького. Мені випала величезна честь бути з ним знайомим. Це генерал з серцем солдата, справжній патріот. Коли ми завершували підготовку, весною 2014 року, вона не була надто серйозною, проте в нас був бойовий дух та патріотизм. Ми змогли передати його своїм побратимам. І сьогодні ми знов довели, що можемо протистояти одній з найсильніших армій світу», — сказав він.

Звільнення Віталія Марківа привітали Президент Володимир Зеленський, який назвав це «перемогою справедливості», народні депутати, лідери українських партій, політичні діячі. П’ятий президент, народний депутат Петро Порошенко нагадав про аксіому, що Україна своїх не кидає, і подякував усім причетним до звільнення. Новину про рішення суду Мілана привітали й іноземні дипломати. Зокрема, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс написала у Твіттері: «Справедливість є, і за неї варто боротись!»

Фото Євгена КОТЕНКА (Укрінформ).