На знімку: акція протесту на підтримку нових політв’язнів.

Днями Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив трьох громадян України: Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва до відповідно 17, 13 та 12 років позбавлення волі за участь у діяльності забороненої в Росії, але не в світі, організації «Хізб ут-Тахрір». Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з цим неправомірним рішенням.

«Судові вироки щодо позбавлення волі Рустема Емірусеїнова — до 17 років, Арсена Абхаїрова — на 13 років, Ескендера Абдулганієва — на 12 років є черговим доказом, що держава-окупант продовжує використовувати «драконівські» норми свого антитерористичного законодавства для системних політичних переслідувань представників кримськотатарського народу як інструмент залякування та придушення будь-яких проявів нелояльності до окупаційного режиму», — вважають в українському МЗС.

Слід відзначити, що це далеко не перша справа, коли величезні терміни ув’язнення отримують за участь у діяльності організації, на яку до окупації Криму не було накладено жодних обмежень. Зокрема, у вересні нинішнього року цей само суд засудив до позбавлення волі на терміни від 13 до 19 років затриманих раніше у Бахчисараї Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва. Усіх їх теж звинуватили у «терористичній діяльності» через зв’язки з «Хізб ут-Тахрір».

Більше того, тепер окупаційна влада вживає особливих зусиль, аби не дати можливості їхнім рідним та близьким бути поруч у момент винесення незаконних вироків. Так, напередодні оголошення вироку майже 200 кримських татар виїхали з

Криму, щоб підтримати своїх співвітчизників на суді, проте окупанти затримали їх на Керченському мосту, протримали цілу ніч й відпустили тоді, коли вони вже гарантовано не встигали на винесення вироку.

МЗС України вкотре нагадує, що Росія повинна негайно припинити грубі порушення прав людини та виконати Резолюції ГА ООН «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» (2016—2019 рр.).

Фото зі сторінки у Фейсбуці «Кримської солідарності».