Це заявив під час телефонної бесіди з Президентом Володимиром Зеленським голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

В умовах конституційної кризи він запропонував допомогу з боку Венеціанської комісії і наголосив, що в жодному разі не можна ставити під ризик такі важливі питання, як існування Вищого антикорупційного суду, діяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, земельна реформа, інформує прес-служба Президента.

Володимир Зеленський зазначив, що як глава держави не може допустити ситуації, коли орган, який має давати оцінку відповідності Конституції, виносить неправові рішення, що знищують систему антикорупційних органів, включно з НАБУ, НАЗК та

Вищим антикорупційним судом. «Моє першочергове завдання зараз — зберегти безперервне функціонування НАЗК та антикорупційних органів і посилювати ефективність їхньої роботи», — сказав Президент. Володимир Зеленський також запросив Венеціанську комісію до спільної роботи над широкою судовою реформою.

Тим часом речник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Петер Стано оприлюднив заяву ЄС, в якій, зокрема, наголошено, що Україна повинна невідкладно відновити антикорупційну інфраструктуру, нагадавши, що це є умовою надання фінансової допомоги та візової лібералізації з ЄС. У заяві зауважується, що рішення КСУ ставить під сумнів низку міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе щодо своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС.

Петер Стано запевнив, що в ЄС розуміють складність ситуації і цінують невідкладність, з якою президент і уряд хочуть її розв’язати, проте це треба зробити якнайшвидше. В зв’язку з цим Євросоюз заявив, що Україні слід у найкоротші терміни: відновити в повному обсязі законодавство про електронне декларування активів і відповідні завдання Національного агентства із запобігання корупції; стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до крайнього терміну 16 грудня, встановленого Конституційним Судом.

«Надійна судова реформа, як і раніше, необхідна на благо всіх українців. Ми закликаємо президента, уряд і Верховну Раду працювати разом над пошуком всеосяжного і стійкого рішення. ЄС готовий підтримати наших українських партнерів в цих зусиллях», — йдеться у заяві, інформує «Європейська правда».