Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики підтримав законопроект «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України», що передбачає відновлення електронного декларування (№ 4304). У результаті обговорення комітет визнав цей законопроект таким, що відповідає вимогам антикорупційного законодавства, рекомендував парламенту внести його до порядку денного четвертої сесії й ухвалити його за основу та в цілому.

Секретар комітету Володимир Кабаченко (фракція «Батьківщини») нагадав, що у парламенті зареєстровано два законопроекти щодо врегулювання ситуації, спровокованої рішенням Конституційного Суду, — № 4288 (президентський) і № 4304 (внесений групою народних депутатів на чолі з Головою Верховної Ради). Народний депутат зазначив, що законопроект, зареєстрований Д. Разумковим, «більш нейтральний і більш правильний із правової точки зору».

«Але у нас є, з одного боку, рішення Конституційного Суду, а з другого — зареєстрований законопроект Д. Разумкова, який не бере до уваги рішення КС... в ньому відсутні корупційні ризики. І якщо все-таки ми мали б порівнювати, який саме із законопроектів ми маємо виносити на розгляд Верховної Ради цього тижня, то, звісно, альтернатива Д. Разумкова більш правильна і доцільна у цій ситуації», — пояснив В. Кабаченко.

Водночас Олексій Жмеренецький з фракції «Слуга народу» заявив, що будь-яке рішення Верховної Ради з цього питання буде політичним. На його думку, сесійна зала має сама вирішити, який законопроект підтримати.

Водночас у Національному агентстві з питань запобігання корупції вважають, що Конституційний Суд України підірвав фундамент антикорупційної системи. Зокрема, в останньому повідомленні йдеться про те, що через рішення КСУ тисячі осіб залишаться непокараними за брехню в деклараціях.

НАЗК зазначає: якщо рішення КСУ не буде змінено, це може призвести до скасування всіх наступних законодавчих ініціатив, покликаних відновити антикорупційну систему. Крім того, констатують у Нацагентстві, жоден закон уже не зможе допомогти у вирішенні таких наслідків рішення КСУ: «Вищий антикорупційний суд України змушений закрити наявні справи. Уже довелося «пробачити» недекларування понад 35 млн грн колишньому голові Запорізької ОДА. Правоохоронні органи припиняють розслідування. Кримінальні справи про неправдиві дані в деклараціях за 2017—2019 роки так і залишаться лише набором даних».

Електронне декларування та працююча система антикорупційних органів є зобов’язанням України перед міжнародними партнерами, зокрема перед Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом. Необхідність починати з чистого аркуша демонструє нездатність дотримуватися власних обіцянок, йдеться в офіційному повідомленні НАЗК.

«Вимагаючи більшої незалежності судової гілки влади, КСУ посягнув на повноваження гілки законодавчої. Звісно, це ускладнює ситуацію з пошуком реально працюючих рішень. Я щиро сподіваюся, що законодавці зможуть знайти мудрий підхід і роботу НАЗК буде відновлено якнайшвидше», — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.