Проте Фонд пенсійного страхування усе-таки втішив їх отримувачів: ті, хто вийде на заслужений відпочинок, у 2022 році знову матимуть більше грошей.

Глава Союзу пенсійного страхування (DRV) Стефан Фасшауер заявив, що в 2022-му слід очікувати значного збільшення таких виплат, адже пенсія, як і досі, була й буде найбільш надійним забезпеченням у старості. Особливо в нинішні турбулентні часи коронавірусу, зазначив він.

Збільшення розміру пенсій залежить від зростання заробітної плати в країні. Якщо зарплати впродовж року збільшились, то наступного року зростає і розмір пенсій. Тому, незважаючи на спад економіки через COVID, 1 липня 2020 року пенсії було підвищено. Зростання виплат у 2020-му ґрунтувалось на підвищенні заробітної плати у 2019 році. Скорочення пенсійних виплат, навіть у ситуації, коли економіка перебуває у стані спаду, заборонено законодавством.

За повідомленням видання Focus, на 31 грудня 2019 року пенсіонери в західних федеральних землях отримували в середньому 910 євро, у східних — 1 тис. 264 євро. Пенсії чоловіків у західних землях становлять 1 тис. 169 євро, жінок — 700 євро, чоловіків у східній частині країни — 1 тис. 264 євро, жінок — 1 тис. 033 євро.

Розмір допомоги зі старості у ФРН досить низький. Особливо, якщо враховувати високу вартість життя в мегаполісах. Щоправда, чимало німецьких громадян мають додатковий дохід — частково від оренди нерухомості, частково з укладеного в приватний спосіб страхування. Саме тому численні знавці та експерти радять усім жителям країни не покладатися лише на встановлені законом пенсії. Одне слово, дожидай долі, то не матимеш і льолі…

Берлін.