Однак особливість американської виборної системи така, що фактична більшість голосів не означає перемогу. Все залежить від того, якого кандидата підтримали штати. Коли верстався номер, ближче до перемоги був Джо Байден, який на той момент отримав 264 голоси виборників. Натомість чинному президентові Дональду Трампу відійшло 214 голосів. Для перемоги один із них має набрати 270 голосів.

Ще в перший день голосування республіканець Дональд Трамп оголосив про свою перемогу. На той момент саме він лідирував у ключових штатах, де до останнього коливалися симпатії американців.

Пізніше, коли кількість голосів за одного та іншого кандидата наблизилися впритул, а в кількох із цих штатів перемогу отримав Джо Байден, юристи штабу Дональда Трампа оскаржили підрахунок голосів у штаті Мічиган і звернулися до суду з вимогою зупинити підрахунок голосів у двох штатах: Пенсільванії та Джорджії. Сам Дональд Трамп натякнув на «масштабні фальсифікації», проте не надав жодних доказів.

Попри заяви Дональда Трампа спостерігачі від ОБСЄ не зафіксували серйозних порушень, інформує DW. Натомість очільниця спеціальної комісії ОБСЄ з оцінки виборів у США Урсула Гачек заявила, що спантеличена необґрунтованими, на її думку, обвинуваченнями з боку президента США. «Своїми заявами він підірвав довіру до виборчого процесу. Це — факт, і ми занесли його в протокол».

Учора Джо Байден запустив сайт перехідного періоду, спрямований на підготовку до передачі йому влади. «Криза, перед якою опинилась країна, сувора — від пандемії до економічної рецесії, від кліматичних змін до расової несправедливості. Команда перехідного періоду буде продовжувати готуватися повним ходом, щоб адміністрація Байдена і Харріс (кандидатка у віце-президенти США від демократів. — Ред.) могла розпочати роботу в перший день», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті.

На тлі напруженого підрахунку голосів у США відбуваються численні акції протесту. Так, прибічники Джо Байдена вимагали, щоб у штатах, де ще не визначився переможець, було продовжено підрахунок голосів. А прихильники чинного президента навпаки вимагали його зупинити.