А також закликає дотримуватися заходів безпеки, основне з яких -- носіння масок, у тому числі й на вулиці. Поліція суворо стежить за цим і накладає штраф (25 євро) на тих, хто нехтує приписами. За останню добу його було виписано 700 порушникам.

Хоч як дивно, але в цьому списку опинилася і дружина президента, лідерка опозиційного Руху за соціалістичну інтеграцію Албанії Моніка Круємаді, яка за освітою - медик. Під час зустрічі з мешканцями одного з районів Тирани вона і її заступник були без масок. Мало того, Моніка кинула прямий виклик владі, заявивши, що вимога про обов'язкове носіння масок просто неба є перебором і вона не має наміру виконувати безглуздих вказівок. «Маска у відкритих місцях? У жодному разі! Якщо мене й оштрафують, то не отримають грошей. На моє ім'я не записано жодної квартири, жодної нерухомості. Нехай надсилають квитанцію чоловікові або моїй матері, але й вони за мене не платитимуть», -- цитують опозиційного політика ЗМІ.

Тут варто нагадати, що штрафи за порушення протикороновірусних заходів в Албанії вписуються в рахунки за електрику. І тим, хто вчасно не оплатив їх, а отже - і штраф, просто відключають електрику. Повторне під'єднання до електромережі коштує також чималих грошей. Ось чому Моніка порадила надсилати квитанцію своєму чоловікові.

Президент Ілір Мета не прокоментував слова дружини. Але всі газети назвали заклики Моніки Круємаді на тлі зростання кількості випадків зараження смертельним вірусом щонайменше нерозумними й провокаційними.