Роботи виконують за кошти міського бюджету. Вони відбуватимуться у три етапи. Перший планують завершити до кінця нинішнього року. Він включає в себе ремонт хати, комори і сторожки. На другому етапі оновлять адміністративну будівлю музею. На третьому виконають благоустрій подвір’я і території. До ремонту будівельники приступили у лютому. Директор музею Лариса Кравченко пояснила, що у хаті замінили вікна на такі само дерев’яні, які були раніше. При цьому зберегли наявну металеву фурнітуру. Перекрили дах. Утеплили його. Покрівельний матеріал має зелений колір. Він такий, яким його можна побачити на старих фотознімках. Відремонтували дах у будиночках комори і сторожки.

Нині майстри відновлюють дерев’яну веранду. Роблять це теж із збереженням колишнього вигляду. Перед цим заклали новий фундамент для веранди.

Підсилили фундамент і стіни у хаті, виконали гідроізоляцію підлоги. Реставрували балки перекриття всередині будівлі, частково замінили крокви, піддашки, оновили водовідведення.

— Одночасно працюємо над наповненням експозиції, — розповідає Лариса Кравченко. — Це дуже відповідальна робота. Щоб експозиція викликала більший інтерес, плануємо використати сучасні засоби. Більшість наших відвідувачів — це учні та студенти, у школах і педагогічному виші вивчають творчість письменника-земляка. Такими експонатами, які були раніше, молодь складно зацікавити. Наша експозиція стане максимально інтерактивною, «живою».

Директор музею уточнює, що капітальні ремонтні роботи не проводилися у садибі понад 50 років. Відкрили музей ще у 1927-му у будинку, де народився майбутній письменник у 1864-му. Тут він провів із перервами понад половину свого життя.

Щороку поріг оселі Коцюбинського, у вікна якої заглядає своїм віттям стара липа, переступають у середньому 25 тисяч відвідувачів.