Координація надання телемедичних консультацій між лікарями первинної допомоги та вузькими фахівцями з використанням професійної телемедичної мережі Medinet — таке завдання стоїть перед першим і поки що єдиним центром телемедицини, відкритим на базі Запорізької обласної клінічної лікарні.

На думку фахівців, за рахунок дистанційної консультації висококваліфікованих лікарів медична допомога отримує нову якість і доступність — адже пацієнт оперативно одержує офіційну консультацію профільного лікаря, не залишаючи межі свого населеного пункту, заощаджуючи час, кошти та сили на поїздку в лікарню.

Телемедична мережа об’єднала понад 50 медзакладів міста та області, і процес приєднання установ триває. Навчання пройшли більш як 270 лікарів, проведено 144 тестові консультації.

«Для телемедичного центру ми виділили приміщення, зробили ремонт і закупили технічне обладнання, сформовано штат координаторів і технічних фахівців. Сформували також колектив лікарів, які проводитимуть телемедичні консультації по двадцяти затребуваним спеціалізаціям. Також впровадили регламенти, що забезпечують швидку реакцію і найкоротші строки виконання заявок на телемедичні консультації», — заявив головлікар лікарні Ігор Шишка.

До речі, для всіх закладів, які надсилають сюди запити на телемедичні консультації, центр працює безплатно. Тобто, лікарі первинної і спеціалізованої медичної допомоги можуть консультуватися з його фахівцями без додаткових для себе витрат.

Зазначимо, що в лікарні також триває реконструкція відділень у рамках національної програми «Велике будівництво». Сума фінансування — майже 16 млн грн. Завершення ремонту заплановано на грудень.

Довідково

Medinet — професійна телемедична мережа України для всіх рівнів медичної допомоги. Вона дає змогу проводити професійні телемедичні консультації.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.