Це прогнозує Німецький інститут економічних досліджень (DIW) у Берліні.

Найбільших втрат, повідомляє DIW, зазнають готельний бізнес, підприємства громадського харчування і гастрономії — до 5,8 млрд євро. Майже так само по-страждає промисловість, зазнавши збитків приблизно на 5,2 млрд євро, а також спортивні заклади, сфера культури та масових розваг — до 2,1 млрд євро, сегмент торгівлі — майже 1,3 млрд євро. Серед постраждалих опиняться компанії і фірми, котрі надають послуги та логістику.

Ще одним негативним наслідком локдауну стане зростання безробіття. За прогнозами DIW, у четвертому кварталі 2020 року робочі місця можуть втратити майже 100 тис. осіб. Водночас кількість зайнятих неповний робочий день зросте на 400 тис. і сягне позначки 3,2 млн.

Прогнози впливу локдауну на економіку Німеччини кельнського Інституту німецької економіки (IW) щодо безробіття набагато жорсткіші. Глава IW Міхаель Хютнер вважає, що у ФРН до кінця року втратять роботу майже 600 тис. працівників. А в 2021-му лави безробітних поповнять ще 15 тис. осіб, «за умови, що локдаун закінчиться в обумовлені терміни». Тобто до кінця грудня.

Зважаючи на розрахунки інституцій економічних досліджень, експерти дійшли висновку, що хвиля жорстких обмежень «м’якого карантину» обійдеться економіці Німеччини у 19,3 млрд євро.

Тим часом уряд ФРН розглядає можливість часткової компенсації за торговий оборот уже за листопад, що було плановано раніше. Повідомлення про це наприкінці минулого тижня оприлюднили фінансові ЗМІ. Приміром, фахівці постраждалих від карантинних обмежень фірм, підприємства, компанії з кількістю до 50 працівників отримають, відповідно до зазначеного показника, частку в 75%, а крупніші — 70%. А в цілому нині на федеральному рівні вже узгоджені заходи з надання таким підприємствам фінансової підтримки обсягом 10 млрд євро. 

Тож чимало експертів вважають, що, за умови стабільного стримування темпів поширення COVID-19, уже наступного року виникнуть реальні шанси із відновлення економіки країни.

Берлін.