Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила народний депутат, яка є співавтором цього документа, Лада Булах. Вона подякувала колегам та поінформувала, що проект змін до деяких законів щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну № 2813-д готувався робочою групою парламентаріїв, які входять до Комітету здоров’я нації. До роботи долучали представників профільних відомств, а також враховували пропозиції громадськості, діяльність яких не пов’язана з тютюновою індустрією. Саме цього вимагає чинне законодавство.

Наше суспільство толерує проблему куріння, наголосила у своєму виступі Л. Булах. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні нині 23 відсотки населення, старшого 15 років, курить щоденно, поінформувала вона. Кожен п’ятий підліток, віком від 13 до 15 років, курить саме електронні сигарети. За підрахунками експертів, щорічні втрати нашої країни від наслідків куріння становлять три відсотки ВВП, а це майже 90 мільярдів гривень. У ці витрати входить лікування курців та соціальні виплати внаслідок їх непрацездатності.

Від хвороб, спричинених курінням, щороку помирає 85 тисяч українців, стверджує народний депутат. А тому, зазначила вона, індустрія щороку має віднаходити до 70 тисяч нових споживачів тютюну. Цільовою аудиторією в цьому випадку стає молодь. Її зваблюють за допомогою маркетингу новітніх засобів для куріння. Перший варіант законопроекту, який мав би зарадити цій ситуації, парламентарії зареєстрували ще в січні 2020 року і майже рік вони працювали, шукаючи найкращий підхід до змін у існуючому законі і об’єднуючи всі ініціативи з альтернативних законів, які надійшли до першочергового варіанта.

«Останні законодавчі зміни щодо нецінових норм захисту здоров’я громадян від шкоди тютюнових виробів та їх замінників вступили в дію  2012 року, тобто — вісім років тому, — зауважила Л. Булах. — Вони продемонстрували свою ефективність та дали свій позитивний ефект, тому що поширеність куріння в Україні знизилася. Але тепер ці норми вичерпали свій потенціал. За дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології, у 2017 році зниження поширеності куріння зупинилося, а протягом останніх двох років навіть почало зростати. І передусім — серед юнацтва та молоді».

Народний депутат закликала колег долучитися до створення в Україні таких умов, за яких діти, народжені за час роботи парламенту дев’ятого скликання, ніколи не захочуть починати курити тютюнові вироби чи їх замінники.

Схвалений під час засідання комітету законопроект передбачає заборону реклами та спонсорства електронних сигарет та рідин до них, сигарет для нагрівання та електронних пристроїв для куріння. Пропонується також заборонити продавати тютюнові вироби особам, які не досягнули 21 року, та рекламувати їх в Інтернеті.

Законотворці також хочуть запровадити електронні попередження на упаковках електронних сигарет та рідин до них та заборонити викладки упаковок тютюновмісних виробів на вітринах. Також під забороною можуть опинитися ароматизовані тютюнові вироби. Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 87 відсотків українців підтримують подібні ініціативи, повідомила Л. Булах.