Минулого понеділка засоби масової інформації ФРН оприлюднили спільну заяву німецької біотехнологічної компанії BioNTech та американської корпорації Pfizer про те, що вони отримали результати клінічних тестів третьої фази досліджень вакцини проти коронавірусу. Головний висновок цих досліджень — ризик захворіти на пневмонію після інфікування COVID-19 у вакцинованих на 90% нижчий, ніж у тих, хто щеплення не робив! Компанії уже готують документи на термінову реєстрацію вакцини.

Представники винахідників назвали цю розробку «великим днем для науки та людства». «Ми маємо бути більш оптимістичними стосовно того, що ефект імунізації може тривати щонайменше рік», — заявив агенції Reuters засновник та генеральний директор BioNTech Угур Сахін.

Також голова правління і генеральний директор Pfizer Альберт Бурла повідомив: «Перший набір результатів випробувань вакцини проти COVID-19 третьої фази демонструє її спроможність запобігати інфекції. Нині ми наближаємося до тієї важливої межі в нашій програмі розробки вакцини, коли світ потребує її найбільше, коли рівні інфікування встановлюють нові рекорди, лікарні наближаються до перенаповнення, а економіка щосили намагається відновитися, — зазначив керівник Pfizer. — Тому ми з нетерпінням чекаємо можливості поділитися додатковими даними про ефективність і безпеку, найближчими тижнями».

За даними Pfizer і BioNTech, 43 тисячі 548 учасників досліджень у цілому світі мали різне расове та етнічне походження, але серйозних проблем з безпекою не зафіксовано.

За прогнозами Pfizer та BioNTech, вони розраховують виробити до 50 млн доз вакцини вже до кінця року, і майже 1,3 млрд доз у 2021-му. Тож вона буде готова через 12—18 місяців з дня, коли китайські вчені вперше ідентифікували коронавірус і картирували його генетичну послідовність.

Це — рекордні терміни для процесу, котрий зазвичай триває близько 10 років. Приміром, розробка найшвидшої вакцини проти епідемічного паротиту тривала понад чотири роки й була ліцензована у 1967-му. За даними різних джерел, у світі розробляється майже 200 вакцин проти COVID-19, а, за повідомленням ВООЗ, до третьої фази клінічних досліджень дійшло шість з них.

Тим часом міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан, вітаючи заяву фармацевтичних компаній про плани подати в США заявку на допуск вакцини від коронавірусу у виробництво, а також успіх німецької фірми у створенні препарату, зазначив, що уряд не хотів би давати примарних обіцянок щодо швидкого доступу до нього. Втім, міністр сподівається, що вакцина буде доступна в першому кварталі 2021 року.

Берлін.