Учорашнє засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров розпочав з інформації про свою участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав, яке у вівторок відбулося в Москві. «Під час засідання я чітко висловив позицію України: для нас пріоритетом є повноцінне функціонування зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень між країнами СНД. Практичний запуск всіх механізмів співробітництва, передбачених Угодою про вільну торгівлю від 18 жовтня 2011 року, буде головним пунктом порядку денного українського головування в СНД, яке розпочинається через лічені дні, в новому 2014 році», — сказав він.
Другим великим напрямом роботи буде гармонізація технічних регламентів та спрощення процедур у взаємній торгівлі. 
«Російський кредит — це дуже серйозний, можна сказати, переламний фактор для стабілізації наших державних фінансів та економіки. По-перше, до кінця року ми зможемо виконати низку зобов’язань держави, з якими були ускладнення. Передусім уряд, безумовно, виконає доручення Президента до 30 грудня здійснити абсолютно всі передбачені бюджетом соціальні виплати. По-друге, наявність такого великого ресурсу усунуло ризики для золотовалютних резервів держави і це позначилося підвищенням суверенного рейтингу України», — сказав глава уряду.
Продовжуючи тему нових газових домовленостей з Росією, прем’єр сказав, що вже з початку 2014 року граничний рівень ціни на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, планується знизити більш як на 1 тисячу гривень, або майже на третину. Стосовно промислових споживачів, то тут зниження відбуватиметься поступово. 
А от тарифи для населення залишаться на нинішньому рівні. 
Оскільки вчора відбулося останнє в цьому році засідання уряду, то прем’єр також підбив підсумки зробленого у 2013 році. І перше, що він назвав — це «ліквідацію зради уряду Тимошенко». 
«Президент України, образно кажучи, зняв газовий зашморг з нашої економіки, який коштував народу 20 мільярдів доларів, переплачених за газ. До інших здобутків року він зарахував запуск в експлуатацію другого енергоблоку Дністровської ГЕС, будівництво Ташлицької ГАЕС, модернізацію каскаду Дніпровських ГЕС, початок роботи самопідйомної плавучої бурової установки «Незалежність», прихід в Україну таких світових лідерів нафтогазової галузі, як компанії Шеврон, Шелл, Ексон Мобіл, рекордний, у понад 63 мільйони тонн, урожай зернових...
«На превеликий жаль, — додав М. Азаров, — практично нічого з того, що я перерахував, громадяни України не побачили на екранах телевізорів протягом року і, мабуть, не побачать у підсумкових телевізійних програмах. Все заглушив інформаційний шум Майдану».
Саме тому, вважає прем’єр, «треба нарешті вголос чесно сказати, що протести і провокації опозиції завдають відчутної матеріальної шкоди десяткам, а то й сотням тисяч людей». Відтак він звинуватив опозицію у невиплаті зарплат за листопад-грудень столичним бюджетникам.
«Як це розцінювати? Як завідому шкоду для людей», — запитав він та закликав опозицію і «частину громади, якою вони маніпулюють», напередодні новорічних свят «схаменутися та припинити дезорганізацію життя суспільства».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.