Комітет Верховної Ради з питань правової політики визнав таким, що не суперечить положенням Конституції проект закону про державну мову України.
Законопроект (№1144) розроблено з метою врегулювання суспільних відносин, пов’язаних зі статусом української мови як державної мови нашої країни і її офіційним використанням.
Зокрема, пропонується визначити обов’язки органів державної влади, посадових осіб на території України по відношенню до української мови як державної, а так само відповідні права громадян. Згідно з документом будь-які посадові особи мають обов’язково використовувати українську мову як державну. Крім того, законопроект встановлює гарантії підтримки і захисту державної мови, але обов’язковість використання її не повинно тлумачитися як заперечення або применшення права на користування іншими мовами на території нашої країни. Також пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон «Про засади державної мовної політики».
На засіданні комітету зазначалося, що за Конституцією України, державною мовою є українська. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території країни. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин.
На засіданні зазначалося, що Міністерство юстиції надало низку зауважень, зокрема, і щодо невідповідності законопроекту частині першій статті 10 Конституції. Однак члени комітету вважають: норми проекту цілком узгоджуються з Основним Законом щодо гарантії вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин та жодним чином не порушує припис, що державною мовою в Україні є українська.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.