Під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На ньому розглянули низку важливих законопроектів. Зокрема, члени комітету обговорили проект закону «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо здійснення процедур прикордонного контролю (№ 2729).

За результатами розгляду народні депутати ухвалили рішення рекомендувати парламенту за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Розглянули також проекту закону «Про внесення зміни до ст. 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо отримання інформації про осіб, які перетинали державний кордон України. Так, документ передбачає надання Державною прикордонною службою Міністерству соціальної політики відомостей про громадян України, які перетинали державний кордон України, необхідних для визначення їхнього права на призначення (отримання) державних виплат. Однак комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді не включати законопроект до порядку денного четвертої сесії, а в разі включення — за наслідками розгляду відхилити.

Також було розглянуто проект закону «Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України (щодо спрощення ввезення складових для продукції оборонного призначення)» (№ 3558). Члени комітету ухвалили рішення запропонувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду проекту, рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

«На мою думку, для країни, що перебуває в стані війни, це важливе та потрібне рішення. На жаль, наразі ми все ще не в змозі повністю позбутися залежності від іноземних комплектуючих. Проте це не означає, що наші військові мають відчувати нестачу потрібної техніки», — зазначив голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Ігор Копитін.

Крім того, додатково до порядку денного засідання було включено та розглянуто питання погодження Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки проекту змін до основних показників державного оборонного замовлення на 2020—2022 роки.