Прем'єр-міністр Болгарії, яка з Північною Македонією головує в цій ініціативі, Бойко Борисов звернувся до учасників саміту зі словами: «Для нас важливо, щоб у рамках Берлінського процесу приділялася особлива увага розвитку інфраструктурної взаємодії в регіоні, оскільки це кровоносна система Балкан, що дає можливість жити бізнесу й громадянам. Не слід забувати, що Західні Балкани -- це ринок для_20 мільйонів людей. Ця ініціатива відкриє нові перспективи для молодих людей, які зараз емігрують зі своїх країн швидкими темпами, допоможе знайти адекватну відповідь на демографічні виклики, дасть змогу налагодити регіональне співробітництво й добросусідські відносини».

Учасники саміту після обміну думками погодилися підписати дві декларації, запропоновані співголовами Берлінського процесу. Вони стосуються прискореного розвитку спільного ринку в регіоні й згоди приділяти більше уваги зеленому порядку денному, метою якого є захист клімату і довкілля. Це - важливе питання для подальшого розвитку шести країн Західних Балкан, котрі, як і країни ЄС, прагнутимуть, щоб до 2050 року викиди шкідливих емісій у повітря досягли нуля.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка брала участь у саміті, закликала Болгарію і Північну Македонію якнайшвидше вирішити проблеми, що виникли у двосторонніх відносинах. Вона запросила прем'єрів цих країн приїхати в наступному році до Берліна, щоб разом обговорити, чого добилися країни регіону за час реалізації цієї політико-дипломатичної ініціативи.

Президент Франції Еммануель Макрон запевнив, що його країна продовжить надавати підтримку Західним Балканам у проведенні реформ і вирішенні політичних протиріч. На його думку, зараз найважливішою в регіоні є косовська проблема, яка прямо пов'язана з європейською безпекою. Він дав високу оцінку відновленню політичного діалогу між Сербією і Косово, наголосивши, що цей процес має завершитися підписанням відповідного договору.

У саміті Берлінської конференції брали участь лідери шести країн Західних Балкан - Албанії, Сербії, Північній Македонії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Косово, а також країн ЄС -- Німеччини, Австрії, Франції, Італії, Хорватії, Словенії, Великої Британії, Польщі, Греції та Болгарії. Вони висловили готовність розвивати цю ініціативу й сприяти подальшому розвитку спільного ринку на Західних Балканах.