Про це йдеться у повідомленні глави МОЗ Єнса Шпана на сайті відомства.

Мета реформи — полегшити становище жителів країни, котрі потребують догляду, та їхніх родичів. Плановано також гнучкішу організацію цієї справи і збільшення фінансового забезпечення тих, хто має потребу в догляді.

Відповідно до планів міністерства, бездітні в майбутньому сплачуватимуть за страхування у разі тривалого догляду на 0,1 відсоток більше, ніж нині. Кошти надходитимуть у спеціальний фонд і використовуватимуться за призначенням із 2035 року. Саме тоді, за підрахунками експертів, це покоління матиме потребу в допомозі.

Утім, бездітні, старші 23 років, уже нині сплачують на 0,25% більше, ніж ті, хто має дітей. Внесок у страховку з догляду за батьками становить 3,05%, а для бездітних — 3,3%.

Днями федеральний міністр Шпан уже оприлюднив рішення про надання значної фінансової допомоги тим, хто мешкає у будинках для людей похилого віку, і яким необхідний догляд. Найбільша сума, що її сплачують літні люди, не має перевищувати 700 євро на місяць, і утримуватися довше, ніж 36 місяців. До неї не входять вартість мешкання і харчування. Чимало мешканців будинків пристарілих нині повинні сплачувати щомісячні витрати для інвестицій. Єнс Шпан має намір зобов’язати федеральні землі надавати субсидію 100 євро на місяць на кожного мешканця такого закладу.

Пошук відповідного житла для родичів також буде полегшений, оскільки вся необхідна інформація надаватиметься в Інтернеті.

Фінансову допомогу отримають і родичі, котрі опікуються своїми стариками — йдеться про податкові послаблення. Також буде збільшена надбавка для придбання засобів, необхідних для догляду, приміром, підгузків. Із нинішніх 40 євро вона зросте до 60 євро на місяць.

Берлін.