МЗС України прокоментувало рішення Арбітражного трибуналу, сформованого відповідно до додатку VII Конвенції ООН з морського права, щодо біфуркації провадження (розділення його на дві стадії — юрисдикційну та по суті) у справі між Україною та РФ щодо затримання трьох військово-морських суден та членів їх екіпажів. Арбітраж розглядатиме попередні заперечення щодо юрисдикції, подані Російською Федерацією 22 серпня 2020 року, на попередньому етапі провадження.

Зауважимо, що практика розділення провадження є поширеною у міжнародному арбітражі. Нагадаємо, що інші справи України розглядалися за аналогічним механізмом, і нами було успішно подолано юрисдикційні зауваження Російської Федерації як в Міжнародному суді ООН, так і за позовом згідно з Конвенцією ООН з морського права, йдеться в офіційному коментарі.

В МЗС наголосили, що РФ не вдасться уникнути відповідальності за зухвале порушення норм і принципів міжнародного права, зокрема абсолютного імунітету військових кораблів, яке вона вчинила, затримавши в Чорному морі й потім утримуючи українські військово-морські судна «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» та 24 членів їх екіпажів.