Серед інших постраждала також пенсійна система. Це змушений визнати уряд, оприлюднивши такі дані: громадянам на заході країни підвищення пенсій наступного року взагалі не слід очікувати; а для мешканців сходу плюс хоч і буде, але невеликий - 0,72%, відповідно до законодавчого пункту про корегування таких виплат.

Відомство з пенсійного страхування (DRV) пояснює, що така ситуація склалася через пандемію COVID-19, під час якої знизилися зарплати, тож і пенсії зрости не можуть. Але, незважаючи на кризу, уряд не має права знижувати державні виплати пенсіонерам, згідно з постановою, ухваленою 2009 року. Якби цієї постанови не існувало, то пенсії у ФРН у 2021 році мали б скоротитися на 4,1%, зазначає DRV.

Водночас видання «Шпігель», досліджуючи ситуацію з пенсіями, доходить висновку, що «бідність у старості - це проблема нашого суспільства». І наводить приклад одного пенсіонерського подружжя, старшого за 65 років, котре мусить перебиватися на 2 тисячі 997 євро на місяць, часом відмовляючись від витрат на зазвичай звичні потреби.

Але все-таки значна частка пенсіонерів, зазначає видання, нині живе краще, ніж будь-коли досі -- завдяки створеній урядом системі страхування у старості. Адже нинішні 2 тисячі 997 євро подружжя, статки котрого дослідив «Шпігель», на 14,3% більше, ніж у 2016 році. Про це йдеться у звіті уряду, що його оприлюднило видання «Більд». Адже, крім пенсій, ідеться також про інші джерела доходу, приміром, від можливої орендної плати, акцій чи участі в інших фінансових операціях.

Щоправда, все-таки є й оптимістичні новини: у 2022-му пенсії знову плановано збільшувати: плюс 4,8% -- на заході країни і плюс 5,6% -- на сході. Такого показника уряд має досягнути завдяки тому, що пенсійне страхування передбачає скорочення кількості частково зайнятих працівників і зростання доходів населення. Тобто, за місячної зарплатні в 1 тисячу євро німці додатково отримають 48 євро на заході і 56 євро на сході.

Утім, незважаючи на сприятливий прогноз, «гаманець» пенсійного фонду «худне». Тому для його наповнення Німецьке відомство з пенсійного страхування має намір уже за два роки підвищити ставку внесків із нинішніх 18,3% до 19,3% від заробітної платні брутто.

Берлін.





Фото автора.