І нам залишається лише дивуватись і висувати свої версії.

Ще пару тижнів тому довелося спостерігати незвичну картину. На горобині, де червоніли достиглі грона ягід, поруч розкрились китиці квітів.

Осіннє цвітіння дерев останніми роками спостерігається дедалі частіше і вже майже нікого не дивує. То серед пожовклого листя запалахкотить квіткова свічка на каштанах. То несподівано поруч із плодами з’явиться яблуневий цвіт. То викине духмяні китиці акація...

А ось тепер з’явилось повідомлення, що на території Національного природного парку «Подільські Товтри», неподалік села Субіч на Дністровських схилах, розквітла сон-трава. Взагалі це червонокнижна рослина, тож і навесні, коли вона зацвітає однією з перших, її вже не так часто зустрінеш. Та саме тепер на дивовижну квітку натрапили учасники експедиції обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

Будь-яке нестандартне цвітіння напередодні зими в народі завжди вважалось поганим знаком. Казали, що воно віщує неврожай, а тому люди боялись голоду наступного року.

Тепер науковці дають прості пояснення таким явищам. Приміром, цьогоріч кінець літа був вкрай спекотним і посушливим. Тож чимало рослин зупинило свій розвиток, рятуючись від високих температур, впало у сплячку. А от осінні дощі й доволі тепла погода виявились комфортними. Вони і змусили рослини вибитись із звичного природного графіка.

У результаті на дачних та городніх ділянках почало активно проростати насіння, котре висипалось із плодів. Насправді воно мало би перечекати зиму і піти в ріст навесні. Але все переплуталось — і біологічний годинник дав збій.

Подекуди прокинувся виноград, і з набубнявілих бруньок з’явились маленькі листочки. Та й загалом, багатьом господарям цієї осені довелося побачити на своїх ділянках незвичні сюрпризи флори.

Хоча таке квітування дуже зворушливе, у тому, що це справді поганий знак, не доводиться сумніватись. І мова тут зовсім не в забобонах. Річ у тім, що більшість рослин цвіте лише раз протягом вегетативного сезону. Якщо вони зробили це зараз, восени, то навесні вже не доведеться очікувати повторного цвітіння. А не буде цвіту — не буде і плодів.

Від цього можуть постраждати не тільки господарі, котрі завжди очікують на урожай, але й сама природа. Бо, скажімо, сон-трава також не зможе дати насіння, її природне розмноження сповільниться. І це означає, що рослин, які й так стали рідкісними, ще поменшає.

Чому природа придумує не тільки для рослин, але й для всіх нас випробування, котрі пов’язані не просто з виживанням, але й з подальшим існуванням, сказати важко. Навряд чи вистачить такого тлумачення, що вона просто помилилась, переплутала осінь із весною. Дивись, скоро ще й зиму з літом може переплутати.

А, може, це добре продуманий план — внести такі глобальні зміни в наше життя. А, може, люди встигли наробити стільки усіляких помилок, що все повертається догори дригом? Хтозна.

Тож, милуючись незвичним квітуванням, має над чим поміркувати і кожен з нас, і людство загалом.

Хмельницька область.