Після восьми років переговорів договір підписаний на саміті країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у столиці В’єтнаму Ханої. Саміт відбувся в режимі онлайн через пандемію.

На частку учасників угоди, яка має назву «Всебічне регіональне економічне партнерство» (RCEP), припадає майже третина світової економіки — 29 відсотків. Більше — лише в Євросоюзу. В країнах — учасницях угоди живе майже третина всього населення світу. Сумарне населення цих країн — 2,2 млрд осіб, а сукупний ВВП — 26,2 трлн доларів.

У рамках угоди повинні діяти знижені торговельні мита, а також буде укріплено ланцюжки поставок з використанням уніфікованих правил визначення країни походження товарів, систематизовано нові правила електронної торгівлі.

Цей договір поставить у невигідне становище низку американських, а також транснаціональних компаній, які знаходяться за межами зони вільної торгівлі. Сполучених Штатів серед учасників немає — 2017 року Дональд Трамп підписав меморандум про вихід Вашингтона з Транстихо-океанського партнерства. Але документ підписали їхні союзники в регіоні, такі як Японія, Південна Корея та Австралія. Reuters зазначає, що це може розглядатися як успіх Китаю, котрий, попри напружені відносини із США, налагоджує контакти з сусідами. Крім того, в угоді не бере участі Індія, хоча вона і була учасницею попередніх переговорів.

Фото: finclub.net