Коли ще недавно вважалося, ніби ця небезпека здебільшого чатує на дорослих, то нині вона є не меншою загрозою і для дітей.

За інформацією видання «Більд», із посиланням на федеральну асоціацію учителів, уже понад 300 тисяч німецьких школярів перебуває на карантині. Хоч ще у вересні таких було 50 тисяч. А кількість учителів, змушених через хворобу залишатися удома, сягнула 30 тисяч.

Хоч федеральний уряд уживає чимало заходів з метою як можна довше зберегти нормальні, очні, заняття у класах, однак дедалі більше шкіл закривається, а уроки в режимі офлайн скасовуються. Про це заявив президент асоціації учителів Гайнц-Петер Мейдінгер, котрий назвав таку ситуацію «капітуляцією» перед пандемією. «Майже у всіх федеральних землях, — сказав він, — розроблені плани дотримання заходів гігієни, котрі передбачають зменшення класів у регіонах з підвищеним рівнем інфікованих коронавірусом, не набувають чинності. Школи мають залишатися відчиненими у будь-якому разі».

Мейдінгер вважає, що заяви політиків про зусилля, спрямовані на забезпечення регулярної роботи шкіл, суперечать реальності. Він сподівається, що закриття цих навчальних закладів можливо уникнути. Проте, на його думку, для цього в школах слід посилити заходи профілактики, якщо кількість інфікованих зростає експоненціально. Президент асоціації учителів вимагає, аби учні в школі не лише носили маски, а й дотримувалися правила мінімальної дистанції. Це означає, що кількість учнів у класах слід зменшити, а школи перевести на позмінну роботу.

Також експерт у галузі охорони здоров’я Карл Лаутербах застерігає, що регулярні заняття у школах з повними класами на тлі зростання кількості інфікованих у країні перетворюють ці навчальні заклади на зони ризику зараження коронавірусом. «Ми перебуваємо в ситуації, коли регулярна робота шкіл несе великий ризик для дітей, учителів, батьків, дідусів і бабусь», — заявив Лаутербах в інтерв’ю медіа-групі Funke. Він рекомендує скорочувати кількість учнів у класах. Одна з можливостей — щотижня по черзі проводити заняття у школі та вдома. Крім того, діти мають надягати маски і під час уроків упродовж усіх зимових місяців. Також школи неодмінно мають бути оснащені системами фільтрації повітря, котрі набагато ефективніші від звичайного провітрювання.

Нині в Німеччині точаться дискусії про можливість продовження різдвяних канікул, котрі зазвичай тривають два тижні після свята. А деякі політики вважають, що їх слід розпочати ще до Різдва, щоб сім’ї, котрі складаються з кількох поколінь, мали змогу зібратися на свято разом, не побоюючись при цьому зараження вірусом.

Берлін.

Фото автора.