На знімку: Зліва направо: заступник голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, перший заступник Олег Мейдич та голова комітету Микола Сольський.

Документ має комплексно врегулювати, зокрема, вимоги щодо лікування, годування, утримання, транспортування, забою тварин, карантин, локалізацію небезпечних хвороб, а також питання реєстрації, виробництва й обігу ветеринарних препаратів.

Адже чинне законодавство у сфері ветмедицини передбачає цілу низку документів, необхідних для засвідчення стану здоров’я та переміщення тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, які частково дублюються. У результаті залишаться лише три — ветеринарний паспорт на тварину, ветеринарне свідоцтво і міжнародний ветеринарний сертифікат. До того ж видаватимуть їх упродовж одного робочого дня, а не за місяць, як це практикується нині. Причому не лише в паперовому, а й у електронному вигляді. З’являться і «електронні» рецепти.

А найбільш дискусійними виявилися питання щодо процедури реєстрації генеричних ветеринарних препаратів в Україні.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко, звертаючись до народних депутатів, наголосив, що «у нас... буде засідання комітету по санітарних, фітосанітарних заходах у Брюсселі з приводу виконання Угоди про асоціацію. І було б правильно їхати туди з прийнятим документом, який імплементує одночасно 14 актів ЄС».

Натомість окремі народні обранці зазначали, що не варто поспішати спрямовувати законопроект на розгляд до сесійної зали. «Я хочу сісти в нормальній робочій обстановці та розібрати останні п’ять або шість правок... Ми приймаємо рішення по медпрепаратах, антибіотикорезистентних препаратах... — наполягав голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов. — Говориться про те, що цей законопроект — великий поштовх для сільського господарства. Але... основною новелою, як ми вже зрозуміли, є препарати, які використовуються для тварин і які потім потрапляють до організму людини. Тому це більше не так про благополуччя тварин, як про здоров’я людей...»

У підсумку народні депутати вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон у редакції комітету, підтримавши поправки комітету та з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА