На знімку: барельєф Василеві Вишиваному, потомку династії Габсбургів, у Золочеві.

На будівлі навчального центру Національної гвардії у Золочеві Львівської області відкрили меморіальний барельєф Василю Вишиваному, справжнє ім’я якого — Вільгельм Габсбург, австрійський архікнязь відомої династії, полковник легіону Українських січових стрільців.

Видатний український військовий діяч, політик, дипломат, поет, 125-ту річницю з дня народження якого відзначають на Львівщині, у Золочеві проходив військову службу у 13-му полку уланів. Військова частина була сформована переважно з українців Золочівського повіту. Один з солдатів подарував Вільгельму вишиту сорочку, яку він відкрито носив у полку. Саме українські вояки під час Першої світової війни дали йому ім`я Василь Вишиваний.

З ініціативи обласної ради та облдержадміністрації 2020 рік проголосили роком Василя Вишиваного. Так відзначили ювілей невтомного борця і великого патріота, який допомагав українцям стати господарями на своїй землі.
Барельєф розробила творча група викладачів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

Фото ЛОДА.