Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення та правоохоронної діяльності на своєму засіданні рекомендував парламенту прийняти за основу проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування покарання у вигляді довічного позбавлення волі та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України).
Як зазначив народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Віктор Чумак, перший законопроект передбачає внесення низки змін до статей 64 та 68 Кримінального кодексу України. Це удосконалить процедуру призначення покарання жінкам та особам, яких обвинувачують у готуванні чи замаху на злочин, а також співучасникам, які не є його виконавцями. Документ дозволить запровадити більш диференційований підхід до вибору виду відповідальності та дотримання принципу справедливості й захисту вразливих категорій правопорушників. «Пропонуємо замінити невідбуту частину покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м’яким й умовно-достроковим звільненням таких засуджених», — зазначив він.
В. Чумак повідомив, що в проекті закону також передбачено розширити й права таких осіб. Зокрема, розпоряджатися грошовими коштами, отримувати короткострокові та тривалі побачення тощо. «Усе це дозволяє забезпечити дотримання гарантованого Конституцією України права на родину та батьківство для таких засуджених та членів їх сімей», — підсумував народний обранець.
Іншим законопроектом передбачається запровадити інститут священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління ДПтС України на добровільних засадах. За словами народного депутата від фракції «Опозиційний блок» Юрія Мірошниченка, документ дозволить засудженим спілкуватися із священиком у будь-який час без обмежень. «На території виправних установ функціонують храми, каплиці, молитовні кімнати. Понад трьох тисяч священиків і волонтерів різних релігійних організацій регулярно відвідують місця позбавлення волі. ДПтС уклала договори про співпрацю з різними релігійними організаціями. Однак механізм задоволення права на свободу віросповідання залишається недостатньо врегульованим», — зазначив ініціатор закону.
На думку Ю. Мірошниченка, прийняття цього закону не потребуватиме великої кількості нових священиків, адже вже зараз більшість виправних установ відвідують священнослужителі. «Цей закон лише закріпить на законодавчому рівні вже сформовану практику спілкування ув’язнених з представниками конфесій», — підсумував він.