Денис та Анатолій Ястремські демонструють свої вироби.

І ось уже майже рік молодий чоловік активно займається доволі незвичною для Малина справою — лазерною порізкою на фанері та гравіюванням на багатьох матеріалах (скло, метал, шкіра, папір).

— З чого все почалося? — цікавлюся у Дениса.

— З дитинства маю хист до малювання, а в школі колись полюбляв на уроках трудового навчання вирізати щось із дерева. Тому вибирати подальше заняття довго не довелося. Тато Анатолій підтримав мене — придбав обладнання іноземного виробництва і підказав низку ідей, які сьогодні успішно втілюю в життя.

— Як і де працюєш?

— У спокої і тиші. Нині орендуємо кімнату на другому поверсі районної друкарні, що в центрі міста. Там у мене справжня творча майстерня. Використовую клей ПВА «Столяр», листи фанери, папір, струбцини, акрил, різні кріплення, скло, ножиці... Сюжети та ідеї для робіт беру з Інтернету, з голови, журналів, підказують друзі...

— Довго «мучишся» біля виробів і скільки їх у тебе?

— Коли поринаю у творчий процес — не стежу за часом. Наприклад, ось на цей паровоз пішло трохи більше години, на танк — тиждень, бо там дуже багато дрібних деталей. Роблю також іграшкові фанерні візки, мотоцикли, шпаги, підставки, логотипи Малина. Є навіть «робочі» пістолети з фанери, які стріляють гумками, макети кораблів, Ейфелева вежа, декоративні дерев’яні снаряди та гільзи для зберігання продуктів і напоїв тощо. Працюю переважно на замовлення, дарую друзям і знайомим на свята.

Нині у моєму арсеналі — понад 200 виробів із фанери й скла, а розфарбованих металевих і скляних речей навіть і не рахував... А ще ж гравіюю на ременях, гаманцях, сумках, келихах, ножах, виготовляю магнітики й сувеніри до свят. Замовляли мої роботи вже і в Житомир, у Київ та інші міста нашої країни. У нас у Малині, та й в області, така справа нова, але мені вона подобається. Захоплює повністю, «з’їдає» масу часу, але коли бачиш результат, на серці стає веселіше.

— Що плануєш на майбутнє?

— Моє правило — ніколи не зупинятися на досягнутому, а прагнути до кращого. Тож плануємо з татом придбати ультрафіолетову машину для гравіювання на всіх матеріалах. Адже стояти на місці нецікаво, та й ми не звикли.

Малин
Житомирської області.

Фото автора.