«Карантин вихідного дня — це виважена альтернатива повному локдауну», — зауважив він та припустив, що в разі дотримання необхідних протиепідемічних заходів уже через декілька тижнів можна очікувати вихід на плато із кількістю хворих у 10—12 тисяч осіб на добу, що дозволить утримати медичну систему.

Д. Шмигаль також висловив вдячність Комітету Верховної Ради з питань бюджету за підтримку рішення уряду про виділення мільярда гривень на придбання майже 6 мільйонів експрес-тестів. «Так у нас з’явиться ефективний та швидкий інструмент додаткового тестування», — зазначив він, крім того, на додаткове забезпечення киснем ліжко-місць буде спрямовано 900 мільйонів гривень.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до парламенту проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накопичувальної професійної пенсійної системи). Міністр соціальної політики Марина Лазебна нагадала: ще 17 років тому Верховна Рада схвалила рамковий закон щодо переходу до трирівневої системи пенсійного забезпечення. «Одним із напрямів цієї реформи мала бути зміна механізму фінансування пенсій за віком, що призначаються особам, котрі працюють на шкідливих та особливо шкідливих виробництвах», — сказала вона, зауваживши, що зволікання із запровадженням нового механізму призвело до того, що зараз пільгові пенсії фактично виплачуються за рахунок держави, оскільки роботодавці їх не відшкодовують, як це передбачено законом.

Пропонований законопроект передбачає запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи для окремих категорій осіб віком до 35 років. При цьому міністр звернула увагу, що документ не змінює правила та умови отримання пільгових пенсій, а лише вдосконалює механізм.

До повного переходу на виплати з накопичувальної системи джерелом фінансування пільгових пенсій будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями (замість нинішнього механізму відшкодування). «Тобто відшкодування роботодавцями пільгових пенсій буде замінено на фінансування через сплату ними підвищеної ставки Єдиного соціального внеску», — зазначила міністр, додавши, що для працівників зі списку № 1 ставку ЄСВ пропонується встановити на рівні 15%, а для списку № 2 — 7%. «Це ті кошти, які й так мають відшкодовувати роботодавці, тому це не призведе до додаткового фінансового навантаження», — наголосила М. Лазебна.

За рахунок сплати ЄСВ фінансуватимуться як поточні виплати пільгових пенсій, так і передбачене запровадження накопичувальних пенсій для майбутніх пенсіонерів.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до розділу XI Митного тарифу України (щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості).