Воно ж переконане, що Байден за кілька наступних місяців знову наполягатиме на зупиненні престижного проекту Кремля, ідеться у статті.

«Голос України» неодноразово розповідав про перипетії навколо будівництва російського газогону, котрий прокладається по дну Балтійського моря до німецького Грайфсвальда. Як і про те, що Сенат США погодив суворі санкції стосовно учасників будівництва, котрі будуть реалізовані в січні, коли до владного керма стане переможець президентських перегонів. Натомість ще кілька тижнів тому глава зовнішньополітичного відомства ФРН Гайко Маас заявив, що цей транзит буде добудований, а США не може втручатися в економіку і Європейського континенту, і ФРН.

Тим часом, за даними Bild, європейські газові експерти вважають, що нові санкції США «не тільки затримують будівництво «Північного потоку-2», а й можуть назавжди покласти йому край за Джо Байдена», незважаючи на те, що прокладено вже 95% труб. До речі, Байден ще в 2016 році — перший із американських чиновників високого рангу — засудив російський проект, а його противниками також є і республіканці, і демократи.

І екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмусен заявив: «Обраний президент Байден давно вважав, що цей проект є актом самоураження безпеки та стійкості всього Північноатлантичного альянсу».

Експерт з енергетичного права Алан Райлі зазначив, що санкції — лише частка стратегії новообраного президента США стосовно призупинення будівництва газопроводу. За його словами, «Байден, на відміну від Дональда Трампа, спроможний розробити стратегію, щоб отримати підтримку Німеччини для блокади «Північного потоку-2». Він може запропонувати ФРН «комплексний пакет заходів безпеки для зеленої енергетики, який ліквідує необхідність використання російського газу, і заміни його на відновлювальні ресурси», — переконаний експерт.

До речі, про приреченість «Північного потоку-2» після запровадження нових американських санкцій раніше писало також авторитетне видання Bloomberg.

Берлін.