Про це у вівторок заявила віце-прем’єр, міністр закордонних справ Єкатерина Захарієва під час відеоконференції, на якій разом із колегами з країн ЄС обговорювала питання про початок перемовин з Тираною і Скоп’є. Проти початку переговорного процесу з Албанією Болгарія не заперечувала. А ось з Північною Македонією «поки що не вдалося врегулювати спірні питання про історію і мову», пояснила Єкатерина Захарієва.

На думку уряду Болгарії, Скоп’є не виконує договір про дружбу між двома сусідніми балканськими країнами, підписаний в 2017 році, і проводить недоброзичливу політику стосовно Болгарії. В ефірі Болгарського національного телебачення Єкатерина Захарієва зазначила: «Болгарія каже «ні» початку переговорів, але ми не кажемо «ні» вступу Північної Македонії до ЄС».

Віце-прем’єр заявила, що для увімкнення «зеленого світла» у переговорному процесі між Брюсселем і Скоп’є північномакедонська сторона має виконати три умови Болгарії. Перша полягає в тому, щоб Скоп’є дотримувалося формули про мову, виведену ще в 1999 році, а потім підтверджену в договорі від 2017 року, друге – Скоп’є має надати дорожню карту виконання цього договору, і третє — кандидати на вступ до ЄС повинні відмовитися від будь-яких претензій на наявність македонської меншини в Болгарії. Вона додала, що ці умови дотепер не включено в проект переговорної рамки з Північною Македонією. Болгарія наполягатиме на тому, щоб сусідня країна визнала, що її народ і мова мають болгарське коріння, і припинила антиболгарську риторику.

Влада Північної Македонії наполягає на тому, що її ідентичність і мова не можуть бути предметом дискусії і перемовин. «Неможливо, щоб македонська національна ідентичність була об’єктом переговорів», — відповів на вимоги із Софії прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв. Він додав, що «історія має залишитися справою істориків, а політики не повинні обговорювати історичні проблеми. Політики можуть підтримувати історичні комісії, у яких сторони дебатують зі спірних питань, що досі по суті й робилося з великим успіхом. У нас є п’ять спільних історичних фігур, три історичні періоди. Це дуже хороша перспектива для переговорів, заснованих на історичних фактах». Зоран Заєв ще раз підтвердив, що його країна є другом Болгарії. Але наголосив, що дві нації та дві країни не мають дистанціюватися в цей період одна від одної.