Майже місяць у місті комендантська година. Магазини промислових товарів, басейни, спортзали — на замку, ресторани і кафе готують «на винос». Про ці та низку інших обмежень, а також про те, як їх сприймають тамтешні мешканці, розповіла «Голосу України» вінничанка Надія Яворовенко (на знімку), яка працює в одній з адвокатських компаній Ліона.

— Уже вдруге в нинішньому році для французів запроваджують жорсткий карантин, — каже Надія. — Перший раз це було на початку весни. У травні карантин скасували. На листопад припав час нових обмежень. З першого дня місяця уряд знову запровадив протиепідемічні заходи. Сталося це після того, як за добу в країні виявили майже сорок тисяч інфікованих.

Їхня компанія змушена частково змінити режим роботи. Тепер наша землячка два дні працює з дому. На роботі кожному щодня видають по дві маски. Ще стільки ж Надія отримала поштою від мерії міста — у Ліоні понад п’ятсот тисяч населення. Тут продовжує діяти комендантська година, запроваджена ще в середині жовтня. Забороняється виходити з 22.00 до шостої ранку. В інший час з’являтися на вулиці дозволяється у разі необхідності купити продукти в магазині, й то найближчому до місця проживання, ліки в аптеці чи відвідати лікаря.

— Обов’язково треба мати при собі паспорт і ще один документ, — розповідає дівчина. — На сайті уряду країни є бланк, який слід скачати і заповнити. В ньому вказуєш прізвище, місце проживання, а також причину того, чому вийшов з дому. Там є варіанти відповіді: похід в магазин, аптеку, до лікаря, на роботу… Без такого документа поліцейський випише штраф. Мінімальний — 135 євро, максимальний — 375.

Ще до оголошення жорсткого карантину в Ліоні створили медичні пункти для проходження тестів на COVID-19. До них може звернутися кожен охочий.

— Я не робила тест, — розповіла Надія. — На моє щастя, не відчувала симптомів. Серед тих, з ким спілкуюся, лише дві людини хворіли на коронавірус. Дівчина інфікувалася під час відпочинку в горах, а хлопець — на домашній вечірці в компанії друзів.

У місті є українська спільнота. Час від часу вони зустрічаються. У жовтні всі ліонські українці, як їх назвала співрозмовниця, були здорові. Звично відбувалася служба в українській церкві. Але це було ще до повторного карантину. Щоправда, вже тоді закрили басейни, спортзали. А закладам харчування обмежили роботу до 21-ї години.

— Щоб не інфікуватися, я і раніше максимально уникала скупчення людей, навіть після скасування карантину, — каже дівчина. — Зараз тим більше. Намагаюся вирішувати всі питання по телефону чи онлайн. Таким чином вдалося уберегтися. Але загалом у країні вже в середині жовтня стало різко зростати число інфікованих.

— Як французькі підприємці сприймають обмежувальні заходи. Чи є в їхніх містах такі протести, як нині у нас?

— Магазини, яким дозволено працювати, французи називають «обов’язкові». Підприємці добиваються, щоб їхні торговельні заклади також включили до такого списку. Протести є у різних містах. Але немасові. На їх проведення потрібен дозвіл міської влади. По-друге, власники магазинів чи інших закритих на час карантину закладів мають можливість звернути по допомогу до держави і отримати її.

За словами співрозмовниці, людей на вулицях Ліона значно поменшало. Для них носіння масок є обов’язковим, і цієї вимоги сумлінно дотримуються. Люди поважають насамперед інших. Про свою безпеку теж дбають. При вході до будь-якого приміщення всі дезінфікують руки. Це стало настільки звичним, як чистити зуби вранці.

Французи сумують через те, що немає можливості спланувати подорожі. Українка не раз чула про це. Та й сама журиться, що не вдалося побувати вдома у батьків, у Вінниці. Планувала навідатися на новорічні свята, але не стане ризикувати, хоча й сумує за ними. Каже, що дехто з українців після скасування першого карантину зумів вибратися до рідних в Україну і повернувся назад. Їй це не вдалося. На кінець жовтня мала квиток на літак до Рима. Однак авіакомпанія скасувала рейс.

На закінчення розмови запитую: «Наскільки ефективними є карантинні заходи?» Каже, що число інфікованих скоротилося удвічі. Незважаючи на це, локдаун не скасовують. Він діятиме принаймні до 1 грудня. Щоправда, в Ліоні частково послабили комендантську годину. Якщо раніше вона тривала з 21.00 до 7.00, то тепер — з 22.00. до 6.00.

Вінниця.

Фото надано Надією ЯВОРОВЕНКО.