Про це попередив владу Райко Мілич, відомий експерт у фінансовій сфері й головний редактор порталу Investitor.me.

Він вважає, що в міжнародних кредиторів уже зародилися зерна недовіри до влади, й це може призвести до проблем в одержанні нових позик для підтримання на плаву фінансової системи Чорногорії. «Розміри державного боргу вже б'ють усі колишні рекорди. А в наступному році Чорногорії обов'язково слід погасити майже 1,5 мільярда євро старого кредиту. Але за рахунок чого?» - ставить риторичне питання експерт. Адже згідно з прогнозами Всесвітнього банку держборг Чорногорії до кінця цього року зросте до 93 відсотків від ВВП, а в наступному -- збільшиться ще на один відсоток.

Тим часом професор Здравко Кривокапич, який очолює коаліцію, що набрала найбільше голосів на парламентських виборах, і дістав мандат на формування кабінету міністрів, дотепер не може домовитися з партнерами про його структуру й персональний склад. На думку Кривокапича, котрий вважається недосвідченим політиком, новий кабінет має бути експертним. Він і підбирає в нього людей, не пов'язаних з політикою і будь-якими партіями. А декотрі кандидати, запропоновані Кривокапичем на посади міністрів, засумнівалися в тому, чи зможуть вони виконувати свої службові обов'язки без підтримки політичних партій.

Так, одну з ключових посад в уряді - міністра внутрішніх справ -- він запропонував зайняти маловідомому адвокату Ніколі Терзичу. На радощах той дав згоду. Але потім дізнався, що йому доведеться не тільки боротися зі злочинністю, а й з корумпованими високопосадовцями а також переглядати списки виборців, у яких -- до третини мертвих душ. Знайома адвокатська практика гарантувала йому не тільки дохід, а й спокій. Тож навіщо ускладнювати собі життя, очевидно, подумав Терзич і відмовився від пропозиції.

До того ж професор вирішив скористатися досвідом формування виконавчої влади Фінляндії і Нідерландів. І запропонував, що замість 20 колишніх міністерств невеликій Чорногорії вистачить і 12. Під скорочення насамперед підпало міністерство туризму. І це незважаючи на те, що відомство координувало роботу важливої сфери економіки країни, яка наповнювала скарбницю майже 25 відсотками доходів. При розподілі функцій між укрупненими міністерствами туризм не відійшов до жодного відомства, що здивувало всіх політиків і коаліційних партнерів Кривокапича, який недооцінив потенціал цієї галузі.

Ось чому вже більше двох місяців, що минули після виборів, Чорногорія залишається без чинного уряду. Депутати парламенту раніше повідомляли своїм виборцям, що склад нового кабінету буде оголошено 24 листопада, а проголосувати за нього вони зможуть у режимі онлайн. Але 16 листопада голова парламенту Алекса Бечич, виступаючи в ефірі державного телебачення, заявив, що сесія, на якій буде затверджено новий уряд, призначена на 2 грудня. Експерти попереджають людей, які прийшли до влади, що зволікати з цим більше не можна, бо в країні ще не зверстано проект бюджету на наступний рік, а це є негативним посланням інвесторам і кредиторам.