До Дня Гідності та Свободи «Укрпошта» у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті та на виконання постанови Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» ввела в обіг зчіпку із трьох поштових марок «Лицарі духу. Діячі українського правозахисного руху», які присвячені Михайлу Гориню, Миколі Руденку та Святославу Караванському.

«Постаті, яким присвячені марки, — вихідці з різних куточків України, але їх об’єднує внутрішня гідність і сила духу, яка не давала їм миритися з тоталітарною системою. Це справжні лицарі духу, які, пройшовши випробування радянськими таборами, не зламалися, а продовжували обстоювати свободу та власні переконання. Тож символічно, що саме напередодні Дня Гідності та Свободи «Укрпошта» спільно з Українським інститутом національної пам’яті презентують поштові марки з портретами Михайла Гориня, Миколи Руденка та Святослава Караванського, вшановуючи цих видатних постатей та нагадуючи тим самим, що боротьба за незалежність нашої країни все ще триває», — зазначив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак наголосив, що кожна із представлених на марках постатей має неймовірну долю. «І в донеччанина Миколи Руденка, котрий відмовився від зручностей партноменклатури та став лідером правозахисників, і в закоханого в українську мову одесита Святослава Караванського, котрий провів в ув’язненні три десятиліття, і в незламного галичанина Михайла Гориня. Усі вони зробили важливий внесок у нашу сьогоднішню свободу. Ці лицарі духу заслуговують на нашу пам’ять і вшанування», — сказав він.

Автором поштових марок, конверта та штемпеля спецпогашення «Перший день» є художник Василь Василенко.

ДОВІДКОВО

Михайло Горинь (1930—2013) — громадсько-політичний діяч, правозахисник, дисидент та політв’язень радянських часів. Брав участь у роботі Української Гельсінської групи. Неодноразово заарештований за «антирадянську агітацію і пропаганду». Тривалий час перебував у таборах особливо суворого режиму. У 1990 році став народним депутатом України першого (демократичного) скликання та брав активну участь у громадському та політичному житті країни.

Микола Руденко (1920—2004) — український письменник і драматург, філософ, громадський діяч, засновник і голова Української Гельсінської групи, Герой України, багаторічний політв’язень радянських тюрем і таборів.

Святослав Караванський (1920—2016) — мовознавець, поет, перекладач, журналіст. Багаторічний в’язень радянських концтаборів. Загалом провів у неволі 31 рік. Член ОУН. Автор «Практичного словника синонімів української мови» та «Словника українських рим».