У столиці в подіях, що відбувалися на Алеї Героїв Небесної Сотні, взяли участь представники виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і духовенства, а також учасники революційних подій, родини Героїв Небесної Сотні та захисники, які нині боронять наші рубежі на сході України. З нагоди пам’ятного дня на Хрещатику транслювалися тематичні відео- та фотоматеріали. На Майдані Незалежності розпочався і триватиме до 15 березня виставковий проект «Століття незламних».

Також до 30 листопада в читальній залі Державного архіву м. Києва можна буде ознайомитись із архівними документами «До Дня Гідності та Свободи», а в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих — побачити книжкову експозицію «Слава Героям!».

Нагадаємо, що до сьомої річниці Революції Гідності по всій країні стартувала соціальна кампанія «Вільні творити майбутнє».

***

В Ужгороді вшанування Героїв Небесної Сотні розпочали хвилиною мовчання. Потім запалили лампадки і свічки біля Пам’ятного знака борцям за свободу і незалежність України.

— Ми дякуємо тим, хто продовжує віддавати своє життя і здоров’я на сході України — за нашу Незалежність, за нашу Свободу та Гідність. Ми, українці, споконвіку виборюємо право: жити гідно, жити незалежно та вільно, ухвалювати рішення самостійно. Й готові віддавати свої сили і своє життя, щоб усі цінності постійно були в основі нашої філософії. Ми впевнені: наші цінності незмінні — європейська інтеграція, — наголосив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров і побажав усім віри в себе та оптимізму, інформує наш власкор Василь НИТКА.

Фото прес-служби ОДА.

***

З нагоди Дня Гідності та Свободи в Прикарпатському військово-спортивному ліцеї-інтернаті відбулося кілька заходів, зокрема спортивний турнір пам’яті на честь випускників закладу командира розвідроти Степана Воробця і снайпера-розвідника Віктора Семчука. Вони загинули 19 червня 2014-го біля Ямполя під час виконання бойового завдання.

На прикладах геройських вчинків Степана Воробця та Віктора Семчука маємо виховувати молодь, акцентували у своїх виступах народний депутат Верховної Ради дев’ятого скликання, а нині голова міськради Зіновій Андрійович, начальник ліцею полковник Микола Мартинюк, керівник обласного відділу Мінветеранів Володимир Веркалець, голова правління ГО «Всеукраїнське об’єднання воїнів АТО Прикарпаття» Юрій Остапчук, батько Степана Воробця Степан Васильович.

Серед Героїв Небесної Сотні із Прикарпаття — уродженець селища Ланчин Надвірнянського району Василь Шеремет, який протягом трьох місяців незмінно був на Майдані та помер від поранень 4 березня 2014-го. Надвірнянщина пам’ятає своїх героїв, переконана наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

***

«День Гідності та Свободи — день початку двох революцій, які змінили життя багатьох українців. Цей день про честь, гідність, мужність, самопожертву, єдність і свободу нашого народу. Дякуємо тим, хто став на захист демократичних цінностей, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору», — зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час урочистостей.

***

«Шукаючи Свободу, ми знайшли Україну!» — ці слова стали лейтмотивом урочистостей, що відбулися в Сєвєродонецьку.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника генерал-майору Олександру Радієвському, який загинув під час бою за визволення Лисичанська.

Присутні представники влади та громадськості ознайомилися з виставкою «Фактор свободи», підготовленою Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху. В експозиції розповідається про біографічні відомості з життя Івана Мазепи, Степана Бандери та Симона Петлюри. Йдеться не тільки про них як звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, сформоване довкола.
Виконувачка обов’язків голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, звертаючись до присутніх, сказала: «Ми віддаємо шану людям, які захистили національні інтереси та відстояли європейський вибір держави. Своїм патріотизмом вони довели, що саме народ є господарем на своїй землі. Ми низько вклоняємося Героям Небесної Сотні, учасникам Революції Гідності, всім, хто віддав власне життя за право жити у вільній і незалежній державі. Бажаю всім нам миру, здоров’я, добробуту та злагоди, і найголовніше — незламної віри в щасливе майбутнє нашої України! Слава Україні!» — цитує очільницю ОДА наш кореспондент Іван ТЕРЕЩЕНКО.