Про це повідомило учора білоруське видання «Наша Ніва». В неділю ця цифра становила 29 940 осіб. Однак після недільних протестів, які цього разу відбувалися не в центрі міст, а у дворах і мікрорайонах, що є новою тактикою, загальна кількість затриманих знову зросла і сягнула 30 248 осіб.

Іншою особливістю білоруських протестів стало те, що в них більше не беруть участі лідери, які сформували Координаційну раду опозиції, котра, за задумкою, мала би розпочати переговорний процес з владою для виведення країни з кризи. Частину членів ради, а також інших опозиційних лідерів ув’язнено, частину видворено з країни.

Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич, яку вважають духовним лідером Координаційної ради, так само виїхала з Білорусі. Однак в інтерв’ю вона закликала білорусів продовжувати виходити на протестні акції. Попри випадки смерті внаслідок жорстокості білоруських силовиків, Алексієвич заявила, що «є прихильницею безкровного варіанта». «Я вважаю, що коли ми візьмемо зброю, то наша перемога обійдеться нам дорожче», — заявила вона в інтерв’ю білоруській службі «Радіо Свобода» й закликала людей і надалі виходити на мирні протестні акції. «Ми повинні перемогти інакше. Ми повинні виходити, ми повинні показувати, що нас дедалі більше й більше». При цьому сама Алексієвич, яка нині перебуває в Німеччині, повідомила в інтерв’ю Der Spiegel, що не має наміру повертатися в Білорусь, поки там при владі перебуває Олександр Лукашенко. Вона заявила, що на Заході не розуміють білоруських реалій. «Жорстоке насильство проти невинних. Тюрми переповнені людьми, єдиний злочин яких — участь у демонстраціях. Систематичне приниження людей. Часто в туалетах немає води, а камери, призначені на п’ятьох, заповнюють 35 осіб, заарештовані повинні спати стоячи, цілими днями, іноді тижнями. Це історії, які я знаю тільки із сталінських часів», — розповіла вона в інтерв’ю. Алексієвич вважає, що введених ЄС санкцій недостатньо. Захід міг би виключити країну з міжнародної банківської системи, ввести санкції проти нафтової промисловості. «Це мало б важкі наслідки для економіки. Проти протестів, які трапилися б потім, Лукашенко був би безсилий», — зазначила письменниця, повідомляє DW.

Тим часом керівник Білоруської автокефальної православної церкви (яка однак нині не має офіційного статусу автокефалії) Святослав Логін 22 листопада під час богослужіння в соборі Святого Кирила Туровського в Торонто оголосив про відлучення Лукашенка від церкви. Логін зачитав «Архіпастирське послання про проголошення анафеми колишньому президенту Олександру Лукашенку — диктатору, вбивці й мучителю народу побожного білоруського», інформує «Радіо Свобода». «Владою, даною нам від Бога, ми відлучаємо від Святої Православної Церкви і оголошуємо анафему колишньому президенту Олександру Лукашенку, хоча він носить християнське ім’я і належить до Православної Церкви лише за народженням, забороняємо йому таїнства Христові, згадувати його в православних богослужіннях і молитвах до повного каяття перед Церквою та білоруським народом», — йдеться у зверненні архієпископа.