На знімку: Учасники «Різдвяної хвилі» у Німеччині готують подарунки для вінничан, які втратили на війні рідних людей.

Організаторами благодійної ініціативи є Галина Рудик і Лариса Полулях. Суть дуже проста: підписати листівки й надіслати їх тим, хто втратив на війні сина, батька, а може, внука, брата чи просто знайому дорогу людину. Якщо є можливість, до вітання додати подарунок. Волонтери пропонують обирати на власний розсуд — залежно від своїх статків. Список і адреси рідних загиблих захисників країни є в організації.

Якщо хтось не має часу на пошук подарунка і його відправлення, може доручити зробити це «бджілкам». Для цього треба переказати кошти на картку ПриватБанку: 5168742722978362. Від вашого імені це зроблять волонтери.

«Все-таки постарайтеся зробити це самостійно, — каже Лариса Полулях. — Напишіть, що люди пам’ятають їхнього загиблого чоловіка чи сина. Скажіть, що ніхто в цьому світі не має почуватися самотнім на Різдво. Що всі ми — родина, незламна українська родина, яка шанує своїх батьків, своїх Героїв, свою історію».

Найскладніше у цій справі, як з’ясувалося, не подарунок, а текст. Ось як про це розповіла учасниця торішньої акції Аріна Ігнатьєва: «Я вибрала для привітання п’ятьох матерів, які після втрати дитини залишилися самотніми. Писала і плакала. Переписувала. Відкладала ручку. Зіпсувала п’ять листівок. Сиділа і думала, що я можу написати мамі, яка залишилася без найріднішої на світі єдиної дитини? Раптом від моїх емоцій, що їх вкладу в слова, згорьованій матері стане зле?..»

Цьогоріч пані Аріна знову долучилася до заходу.

«Жодні слова не повернуть Героїв, але ми пам’ятаємо про них, дякуємо, що захистили нас, дякуємо тим, хто виховав їх мужніми і сміливими», — таку думку висловила ще одна учасниця акції Оксана Яцюк.

Уперше «Різдвяну хвилю» запустили 2014 року. Відтоді акція стала традиційною. Інформацію про неї поширили за межі області й держави. Протягом останніх років активнішими є українці, які проживають за кордоном. Долучаються представники нашої діаспори з країн Європи, США і Канади. Цього року першими надіслали подарунки і вітальні листівки представники української діаспори в Німеччині.

Більше дізнатися про захід можна у Фейсбуці на сторінці «Різдвяна хвиля»: https://www.facebook.com/groups/588600848577518

Вінниця.

Фото зі сторінки Лариси Полулях у Фейсбуці.