Причиною була відмова у в’їзді в Україну політику Іштвану Грежі. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє «Європейська правда».

«Це було як грім серед ясного неба», — сказав Петер Сійярто, додавши, що Грежа є уповноваженим міністерства, який відповідає за співпрацю між округом Саболч-Сатмар-Берег Угорщини та Закарпатською областю України, а також за координацію схеми розвитку дитячих садків в Карпатському басейні. У Фейсбуці з цього приводу П. Сійярто повідомив, що поінформував посла України про обурення Угорщини, але сподівається на відновлення добрих відносин.

Напередодні у Міністерстві закордонних справ України пояснили: «Рішення про заборону в’їзду громадянам іноземних держав приймається відповідно до існуючого в правовому полі України порядку. Однією з підстав для цього є встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України. У випадку з паном Іштваном Грежею мали місце зафіксовані в публічному просторі факти порушення положень Виборчого кодексу України, що забороняють іноземцям вдаватися до агітації за одну з політичних сил в Україні — учасника виборчого процесу». В коментарі речника МЗС України підкреслюється: «Прийняте рішення не стосується сфери міждержавних відносин. Заборона в’їзду пов’язана виключно з діями конкретного громадянина, в яких містяться ознаки правопорушення».

Нагадаємо: 25 жовтня, у день, коли в Україні відбулися місцеві вибори, деякі угорські політики дозволили собі відкрито закликати громадян України угорського походження голосувати за Партію угорців — Товариство угорської культури Закарпаття. Уже тоді в МЗС вручили ноту протесту послу Угорщини в Україні Іштвану Ійдярто та пообіцяли жорстку реакцію.