Їхні гучні заяви про можливе запровадження дедалі ширших економічних обмежень проти нього впродовж останнього часу активно обговорюють німецькі ЗМІ.

Вони повідомляють, що США мають намір посилити тиск на європейські компанії, котрі беруть участь у будівництві цього трубопроводу, й що навіть складено «чорні списки» осіб і підприємств, проти яких можуть бути запроваджені економічні санкції. А також про те, що чимало німецьких політиків, у тому числі й найвищого рангу, вже мало не готові поступитися не тільки принципами, а й зазнати фінансових втрат, погоджуючись на призупинення реалізації цього проекту.

Утім, оговталися представники великого бізнесу. Голова Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес вважає, що запровадження екстериторіальних санкцій проти європейських учасників цього проекту неприпустиме, оскільки такий підхід суперечить міжнародному праву.

За його словами, Східний комітет відкидає нові загрози запровадження санкцій з боку США щодо німецьких компаній, котрі беруть участь у спорудженні газопроводу «Північний потік-2». «Такий підхід абсолютно виключений серед союзників. Екстериторіальні санкції США проти європейських учасників проекту є неприпустимим порушенням міжнародного права», — зазначив Хермес, додавши, що влада ФРН і Європейська комісія неодноразово заявляли про це. «Ми закликаємо адміністрацію у Вашингтоні, котра вже завершує свою каденцію, поважати європейський суверенітет і знову всебічно співпрацювати з владою Німеччини та Європи», — звертається Хермес до своїх заокеанських союзників.

Також його колеги в Східному комітеті німецької економіки сподіваються, що ситуація буде іншою після зміни влади у Вашингтоні. Минулого тижня вони навіть звернулися до спікера палати представників Ненсі Пелосі з пропозицією… скасувати закон про санкції через «Північний потік-2».

Берлін.