До неї увійшли села Антонівка, Чаква, Великі Цепцевичі, Нетреба, в яких проживає 5,6 тисячі осіб.

Не встигла ОТГ розправити крила — як нові вибори. Головою сільської громади знову обрали Олену Гребень (на знімку) з Великих Цепцевич. Відбулася перша сесія сільради, всі взялися до праці, бо проблем у молодої громади багато. Але дві з них без допомоги держави їй самій, скромній за статками громаді, не розв’язати. Тим паче, що громада створена наприкінці минулого року, тому її не включено в державне фінансування: виживали, як могли.

— Цьогоріч виконуємо план наповнення бюджету по двох сільрадах, оскільки ми йдемо паралельними бюджетами, — розповідає Олена Гребень. — Основні наповнювачі бюджету: по Антонівці — залізниця і ДП «Володимирецький лісгосп», по Великих Цепцевичах — підприємці та Великоцепцевицьке лісництво. Через карантин виконання дається дуже важко.

Перша проблема: велика необхідність побудувати відрізок дороги у вісім кілометрів, що з’єднує Антонівку, сусідній Городець із трасою Київ — Варшава. Вісім кілометрів суцільного бездоріжжя не дають змоги розвиватися населеним пунктам ОТГ, бо сюди через бездоріжжя не хоче заходити інвестор. Куди тільки не зверталися мешканці щодо цього питання!

— До нас приїжджав голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Побачивши стан цього відрізка дороги, який остаточно добили лісовози і фури після того як закрили міст у Ремчицях, він пообіцяв посприяти розв’язанню цієї нашої проблеми, — розповідає Антонівський сільський голова Олена Гребень. — 4 листопада закінчено електронний аукціон, в якому визначився виконавець капітального ремонту цього відрізка дороги. Вартість проєкту — 170 мільйонів гривень. До цієї суми згідно з проєктом входить ще й встановлення тротуарів, бровки та вуличного освітлення в Антонівці.

До речі, на території Антонівської ОТГ майже 240 багатодітних сімей, тисяча дітей шкільного віку. Лідером тут Великі Цепцевичі, де загальноосвітню школу відвідують 692 учні.

— Але школа тут ветха, стара, одноповерхова (на знімку вгорі), хоча й директор Надія Волощук чепурить її. Діти навчаються в кілька змін, їм тісно, — каже Олена Гребень. — Тож Великі Цепцевичі давно вже потребують нової школи, щоб діти мали належні умови для навчання.

— Ми вже навіть відвели під нову школу земельну ділянку у 2 гектари. Звертались у Володимирецьку районну раду, щоб допомогли нам виготовити проєкт хоча б на умовах співфінансування, бо самим нам 1 мільйон гривень не осилити за нашого скромного бюджету. І все-таки будувати школу потрібно, — каже керівник громади.

Олена Гребень розповіла, що їм належить прийняти на баланс дві загальноосвітні школи, два дитсадки, чотири клуби, чотири бібліотеки, ФАП у селі Нетреба, медзаклад та станцію «швидкої» в Антонівці, добротну амбулаторію сімейної медицини у Великих Цепцевичах. Опалення й утримання перерахованих закладів ляже на плечі ОТГ.

— Хочу в цей складний час сказати добре про наших лікарів Інну Шершень, Катерину Яруту, Тетяну Яруту, які, не рахуючись із часом, надають допомогу жителям, — каже Олена Гребень.

Сільський голова розповіла про перспективи розвитку громади, зокрема, про те, що статтею доходу міг би бути розвиток «зеленого» туризму. На це донедавна працювала і відома в Європі поліська вузькоколійка Антонівка — Зарічне, яка возила туристів чудовими за красою місцями. Але пандемія втрутилася і тут. Поки що вузькоколійка «на приколі». І ніхто, каже керівник громади, не знає — чи запрацює вона.

Фото надано ОТГ.