На зустрічі із ЗМІ Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак (на знімку) розповів, що після поранення українського захисника ворожим снайпером у зоні проведення ООС військовослужбовці не застосували вогонь у відповідь, бо так вирішив їхній командир. «Коли я запитав командира бригади (72-ї ОМБр.), чому не відкривався вогонь, він відповів, що після ураження снайперським вогнем боєць залишався живим, тому військовослужбовця евакуювали. Командир вирішив, що життя важливіше, і я вважаю, що це правильно», — зазначив Руслан Хомчак.

Але все-таки командир мав право приймати самостійне рішення про відкриття вогню у відповідь, для цього не потрібне «добро президентів чи Генштабу».

Хомчак нагадав, що коли бойовики вбили двох військовослужбовців із 36-ї бригади ЗСУ, наші воїни у відповідь застосували вогонь зі станкових гранатометів.

«Щодо вогню у відповідь, я хотів би, щоб ми раз і назавжди зрозуміли: рішення про вогонь у відповідь приймає командир на місці. Ні в якому разі туди не втручається ні Хомчак, ні командувач Об’єднаних сил. Це право дано командиру, якому стоїть завдання обороняти відповідно опорний пункт, район оборони», — наголосив Хомчак, додавши, що делегування повноважень на рівень командира є одним з принципів НАТО.

За інформацією головнокомандувача, за 122 дні всеосяжного перемир’я на Донбасі загинуло чотири українські захисники, ще 14 дістали бойові поранення.
«Перемир’я є, однак війна триває», — сказав Хомчак.

«За даними розвідки, російських військовослужбовців в окремих районах Донецької та Луганської областей налічується майже три тисячі. Все постачання зброї, техніки та продовольства здійснюється виключно з території РФ. Також стало відомо, що нещодавно зайшли на Донбас 10—12 професійних груп снайперів з РФ, ми їх бачили під Широкиним», — зазначив генерал-полковник Руслан Хомчак.

«Це добре підготовлені групи. Коли російський снайпер вистрілив у нашого бійця, й українські військові почали надавати йому допомогу, то одразу пролунав постріл іншого снайпера», — підсумував Хомчак.

Головнокомандувач ЗС України також поінформував, що цьогоріч відбувся перший випуск офіцерів з Донецького військового училища так званої ДНР.

Цього року у підготовці військових частин і підрозділів ЗСУ запустили новий проект підготовки за стандартами НАТО. На військовому полігоні в Старичах збудоване містечко, там тренуються бригади в умовах бою у населеному пункті. Ми використовуємо лазерну комп’ютерну систему імітації бою. Раніше вона була штатівська, нині вже є в рази дешевша, вітчизняна. Якщо пояснити спрощено, вся зброя стріляє світлом і чітко видно, що ти вражаєш. Отже, ми бачимо співвідношення загибелі людей у обороні й наступі. І якщо ми визволятимемо Донбас військовим шляхом, ми повинні бути готові до втрат.

Головнокомандувач сказав, що війну і починають, і закінчують політики. Армія — це тільки їхній інструмент. Та й на глибоке переконання генерал-полковника Хомчака, військові не повинні займатись політикою.

Коментуючи питання можливості вирішення питання війни на Донбасі військовим шляхом, Хомчак сказав, що виключно військового вирішення проблеми на Донбасі сьогодні немає, там треба, щоб працювали політики, дипломати. Багато було сказано про технічне оновлення війська.

— До прикладу, мені кажуть, треба розвивати ЗРК. Але я вважаю, що нам передовсім потрібні протиракетні комплекси. Ми бачимо, що має противник, він може не залітати на нашу територію, але він має засоби, якими може вражати об’єкти на нашій території. Тому нам потрібні протиракетні комплекси, які здатні збивати і ворожі літаки.

За словами Руслана Хомчака, скоро дійде черга і до масового оновлення автомобільного парку. Інше питання, що може нам сьогодні запропонувати вітчизняний виробник. Автомобільний завод КрАЗ нині, м’яко кажучи, переживає не найкращі часи.

— Важливо, щоб техніка відповідала всім нашим вимогам. Щоб виробник дослухався до рекламацій військових. Варто відмовитись від практики закупівель широкого спектру автомобілів різних зразків та виробників. Бо треба пам’ятати про налагодження ефективної системи технічного обслуговування та ремонту автотехніки, підготовки під нові марки авто спеціалістів. Дуже скоро постане питання про фахівців, запчастини, але чи знайдуться відповіді? У нас є вже бачення, що нам потрібно. У КрАЗа є чимало цікавих напрацювань. Але коли завод запрацює? Питання не до мене. Можливо, хтось скаже, що «мерседес» краще. Але скільки ми таких машин зможемо купити? «Татра» — теж хороша машина. У нас є бачення, щоб «Нептун», «Ураган» були на базі «Татри». У нас немає часу, війську вже необхідна техніка, ми нині воюємо, — розповів Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

На думку Хомчака, в армії має бути комбінована система харчування за каталогом, в якій на фронті готуватимуть кухарі підрозділів, а в пунктах постійних дислокацій та в інших місцях фірми на аутсорсінгу, які повністю мають знімати ці питання з командирів військових частин. Командир і солдати повинні займатись бойовою підготовкою, а не чистити тонни картоплі на кухні. За словами генерала, Міністерство оборони має забезпечити те харчування, яке потрібне війську, а не придумувати різноманітні приводи й причини.

Наприклад, зараз ціна харчування військовика в день — 86 гривень, а дитини в інтернаті — 136. Чому? Що, солдат менше їсть?

Також Руслан Хомчак спростував чутки, які поширюють у соцмережах, про нібито плани відмінити деякі додаткові виплати та премії до грошового забезпечення військовим, які виконують завдання у районі ООС. «Додаткові виплати залишаються. Нічого не відміняється ні для військових на першій лінії оборони, ні на другій. 17 тисяч, 6.5 тисячі, плюс 5 тисяч на першій і другій лінії. Я стою на позиції, що зменшувати нікому не можна, — повідомив генерал-полковник Руслан Хомчак.

Головнокомандувач ЗСУ також розповів про те, що наші військовики вивчають досвід війни в Нагірному Карабаху. На його думку, ми повинні оперативно і динамічно змінювати наші програми підготовки і доктрини, беручи до уваги той досвід. На інструкторсько-методичному занятті на Широкому Лані під час підбиття підсумків діяльності ЗСУ в 2020 році і планування на наступний рік це буде одне з основних питань.

Все ж таки головне — це реформування системи ЗСУ загалом. Розділення функцій між МО і ЗСУ. Ця реформа триває, хоч і не зовсім легко. Але вона вже незворотна. Про це багато говорилось на зустрічі.

Фото автора.